Νιώσε τα συναισθήματά σου

Πώς η επίγνωση των συναισθημάτων σας φέρνει κοντά στη θεραπεία…

Το άρθρο αυτό αφορά κατά κύριο λόγο τους επιζώντες που έχουν κολλήσει στη διαδικασία της θεραπείας τους. Οι λόγοι πλέον δεν έχουν να κάνουν με τον ψυχοπαθή, αλλά με την αποφυγή του εαυτού τους και του πόνου που πρέπει να μάθουν να αφήνουν πίσω.

Το να νιώθεις τα συναισθήματά σου στη διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι κάθε φορά που μαθαίνεις να επεξεργάζεσαι ένα, προχωράς ένα βήμα παραπέρα στη θεραπεία. Σας έτυχε να βγάλετε ποτέ μια δυνατή κραυγή και να νιώσετε εξάντληση μετά; Σαν να έχετε μόλις αδειάσει τον εαυτό σας συναισθηματικά; Έχετε ποτέ υπάρξει τόσο θυμωμένος σε αυτή τη διαδικασία της θεραπείας, που να μιλάτε μόνοι σας από το θυμό σας; Η έκφραση της οργής είναι υγιής, όπως και το κλάμα. Μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά όταν επιτρέπετε τη ροή των συναισθημάτων μέσα από εσάς, μαθαίνετε κάτι από όλο αυτό.

Το να νιώθετε τα συναισθήματά σας στην ανάκαμψη, σας επιτρέπει να φτάσετε στο κέντρο του εαυτού σας. Αυτό σας βοηθά να αφαιρέσετε τα στρώματα συναισθηματικής βρωμιάς που ο ψυχοπαθής άφησε επάνω σας, ώστε να μπορείτε να πάρετε πίσω τον εαυτό σας. Έτσι μπορείτε να είστε και πάλι αυθεντικοί. Και δεν μπορείτε να φτάσετε στο κέντρο ενός ζητήματος, αν δεν ασχοληθείτε με το θέμα.

Το να μιλάτε, να περιγράφετε και να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας είναι εντελώς διαφορετικό από το μηρυκασμό των συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, ο μηρυκασμός μπορεί να είναι ένα σήμα που λέει οτι κάτι είναι έτοιμο να ξεσπάσει στη συνείδησή σας, συνήθως ένα συναίσθημα, ή ένα σήμα οτι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε κάτι που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Το να μοιράζεστε τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, είναι τόσο απλό, μοιάζει με: «αισθάνομαι λυπημένος/η σήμερα». Λυπάστε από το γεγονός ότι η σχέση έχει τελειώσει. Ή, «αισθάνομαι τόσο θυμωμένη και με εκείνον και με εμένα!!! Είμαι τόσο θυμωμένη για ό, τι έκανε σε μένα!! Νιώθω τόσο θυμωμένη που άφησα τον εαυτό μου να ασχολείται με αυτόν, γιατί να το κάνω αυτό;;». Ή, «αισθάνομαι τόσο απογοητευμένη! Θέλω να το ξεπεράσω όλο αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τα καταφέρνω…»

Βλέπετε γιατί αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το συναισθηματικό μηρυκασμό; Είναι ένα βήμα παραπέρα. Ένα βήμα μπροστά.

Αναγνωρίζετε πώς αισθάνεστε. Κατέχετε τα συναισθήματά σας! Αυτό είναι εξαιρετικό. Ναι, μπορεί να είστε πραγματικά θυμωμένη μαζί του, και έχετε το δικαίωμα να είστε, αλλά καταλαβαίνετε οτι πρόκειται για το ΔΙΚΟ σας θυμό, αρχίζετε να αναγνωρίζετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας, και αυτό είναι πρόοδος! Σημαίνει ότι εργάζεστε για τον εαυτό σας και για την επεξεργασία των συναισθημάτων σας.

Παρατηρήστε και κάτι άλλο σε αυτές τις ερωτήσεις προς τον εαυτό σας: αναρωτιέστε… «Γιατί στο καλό ασχολήθηκα και έμπλεξα σε όλο αυτό εξ αρχής;».

Καταλαβαίνετε γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Επειδή παίρνετε την ευθύνη για το πώς αισθάνεστε. Είναι πολύ θετικό, διότι σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε ουσιαστικά μέσα σας, εκεί όπου χρειάζεται να γίνει η θεραπεία.

Για αυτόν δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Είναι μια μπάλα με πόδια γεμάτη ανοησίες. Τίποτα από όσα σας είπε και/ή σας έκανε, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε να κάνει με εσάς. Ήταν η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ του και όχι εσείς, εκείνη που έφερε το χάος που συνεπάγεται τώρα τη ζημιά σας, αλλά όταν η σχέση τελειώσει και σταματήσουμε να κατηγορούμε τον ίδιο και αρχίσουμε να παίρνουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας, και τα νιώσουμε, παίρνουμε τον έλεγχο μακριά από αυτόν και τον βάζουμε ξανά πίσω στον εαυτό μας.

Όπως συμβαίνει με κάθε εθισμό, όταν κρεμιόμαστε πάνω σ’ αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο, προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα συναισθήματά μας, από τους εαυτούς μας. Η εθιστική έλξη στον ψυχοπαθή είναι μία από τις χειρότερες και τις πιο δύσκολο να ξεπεραστούν, που έχω βιώσει ποτέ ή έχω δει ποτέ. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό με βοηθάει να κατανοήσω άλλους ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει εθισμούς και τους νίκησαν. Από αυτούς θα πάρω την αποφασιστικότητα και την επιθυμία να απαλλαγώ και θα το κάνω μέσω της ανάκτησης. Είναι χειρότερος από εθισμούς στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, διότι οι εν λόγω εθισμοί, δεν είναι ένα ανθρώπινο ον.

Το να κόψεις το φάρμακο-ψυχοπαθή θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις κάνει ποτέ στη ζωή σου. Αυτό που θέλω να σου δώσω είναι η υπόσχεση και η ελπίδα ότι μπορείς να είσαι ελεύθερος από αυτόν τον εθισμό, αν θέλεις να είσαι. Όπως και με κάθε άλλο εθισμό, θα πρέπει να θέλεις να είσαι ελεύθερος από αυτόν.

Αν σας κατηγορήσουν ότι είστε υπερ-ευαίσθητοι, δεν είστε. Το να νιώθετε τα συναισθήματά σας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Η διαδικασία ανάκτησης είναι εκείνη που θα σας βοηθήσει να ξανα-κατανοήσετε τα συναισθήματά σας. Και ο μηρυκαστικός συναισθηματικός στοχασμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Ο ψυχοπαθής με τη δράση του σας ενθάρρυνε να μηρυκάζετε. Οι ιδεοληψίες είναι επίσης μια άμεση συνέπεια της σχέσης. Έχουμε υποστεί τόσο πολλή πλύση εγκεφάλου, που το μυαλό μας δαπανά το σύνολο της προσπάθειάς του για να τους καταλάβει, κι έτσι περνάμε το σύνολο της διάρκειας της σχέσης κάνοντας μηρυκασμό. Αυτή είναι μια συνήθεια που προκλήθηκε από τον ίδιο τον ψυχοπαθή.

Ο ψυχοπαθής κάνει ό,τι μπορεί για να φιμώσει τα συναισθήματά μας. Εκείνος δεν είχε τη δυνατότητα να τα νιώθει. Κι εμείς ΤΥΡΑΝΙΟΜΑΣΤΕ κατά τη διάρκεια της σχέσης για το πώς θα επιβιώσουμε.

Αλλά δεν πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό πια, όταν είμαστε έξω από τη σχέση. Είμαστε ελεύθεροι να αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας. Δεν έχουμε πλέον ένα ψυχοπαθή να μας καθορίζει τι θα νιώθουμε και πότε.

Κάθε συναίσθημα που επιτρέπετε στον εαυτό σας να αισθανθεί, χαλαρώνει το λουρί με το οποίο σας τραβά και ελέγχει τη ζωή σας. Θα σας απαλλάξει από την τοξικότητα που συσσωρεύτηκε πάνω σας κατά τη διάρκεια της σχέσης. Σας βοηθά να απαλλαγείτε από τους κόμπους που έδεσε στον εγκέφαλό σας.

Το να νιώθετε τα συναισθήματά σας επιτρέπει επίσης να ασχοληθείτε με τη διαχείριση του PTSD. Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα που συμβαίνουν μέσα σας χωρίς προφανή αντικειμενικό λόγο, και σας κυριεύουν και δε σας αφήνουν να λειτουργήσετε, είναι σημάδια ότι κάτι περισσότερο συμβαίνει στο εσωτερικό. Ό,τι πρέπει να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε ή ακόμα και να αποφύγετε ένα τέτοιο συναισθηματικό ξέσπασμα είναι απολύτως απαραίτητο να γίνεται, και τα συναισθήματά σας θα σας βοηθήσουν να το προσδιορίσετε αυτό που πρέπει να κάνετε.

Το να αρχίσετε να νιώθετε τα συναισθήματά σας και να εργάζεστε με τον εαυτό σας, θα πάρει πολύ χρόνο. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και πισογυρίσματα. Δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη λύση για όλα αυτά.

Υπάρχουν ακόμα φορές, που το μυαλό μου περιπλανιέται στον ψυχοπαθή και οι μηρυκαστικοί στοχασμοί ξεκινούν, αλλά έχω μάθει να το σταματάω, κάνοντας στον εαυτό μου ερωτήσεις. Μόλις εντοπίζω οτι πάει να ξεκινήσει μυρηκασμός, καταγράφω επιτόπου τους συλλογισμούς και την αλληλουχία τους, το πώς εξελίσσονται, καθώς και τα ερεθίσματα που τον δημιουργούν. Με αυτόν τον τρόπο έχω ανακαλύψει ένα προβληματικό μοτίβο στη σκέψη μου και μπορώ πλέον και το ελέγχω πολύ καλύτερα!

Η διαδικασία του μηρυκασμού μπορεί να σας ρίξει σε κατάθλιψη μέσα σε λίγα λεπτά, να σας κάνει να μείνετε εκεί όλη την ημέρα, χωρίς να μπορείτε να συνεχίσετε να λειτουργείτε. Κυριολεκτικά σας καθηλώνει με καταστροφικές συνέπειες για την πρόοδο της ζωής σας.

Ένα παράδειγμα μηρυκαστικής σκέψης και συναισθηματικής εμμονής μπορεί να είναι: «Δε θα επιτρέψω την αδικία να κυριεύσει! Εγώ δεν θα ήμουν τώρα σε αυτήν την κατάσταση αν δεν υπήρχε αυτός ο μπάσταρδος! Γιατί να προχωράει η ζωή του μια χαρά και ο ίδιος να είναι χαρούμενος, κι εγώ, που τα υπέστησα όλα, να μην είμαι! Δε μπορεί, θα τα βρει μια μέρα μπροστά του! Κλπ κλπ…».

Ένα άλλο παράδειγμα είναι: «Οι γονείς μου δε με αγαπούν. Όλη μου η ζωή μέχρι τώρα ήταν ένα ψέμα. Όσα μου είπαν ήταν όλα ψέματα, κι εγώ τα πίστεψα! Πώς είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στον κόσμο; Η απογοήτευσή μου είναι τεράστια. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ό,τι είμαι το οφείλω σε αυτούς, τι θα κάνω τώρα; Όσα ξέρω και πιστεύω μου τα έδειξαν αυτοί, πώς γίνεται να είναι όλα άκυρα και λάθος; Και πόση προσπάθεια και χρόνια πρέπει να αφιερώσω για να ξαναφτιάξω τον εαυτό μου από την αρχή;»

Θα έχετε πετύχει το στόχο της επούλωσης, θα έχετε μάθει να «τον αφήνετε να φύγει», αν πραγματικά μπορέσετε να κάνετε τον εαυτό σας να μην επηρεάζεται στην ιδέα οτι ο ψυχοπαθής μπορεί όντως κάποιες φορές να «την κάνει», όπου μπορέσει, όπου τον παίρνει, και να μην «την πληρώσει» ποτέ για αυτό. Να μην έχει ποτέ συνέπειες. Αυτό προσπαθεί ο ψυχοπαθής συνεχώς στη ζωή του. Αν μπορείτε να δείξετε μακροθυμία για να διατηρείτε τη δική σας ισορροπία.

Αν ακόμα δε μπορείτε, υπάρχουν κάποια αντικειμενικά γεγονότα για τον ψυχοπαθή, που θα σας ανακουφίσουν: Κατ’ αρχήν, η «ευτυχία» του βασίζεται στην ικανότητά του να κοροϊδεύει το θύμα. Δεύτερον, δεν είναι αληθινή «ευτυχία» το να συνεχίζει κανείς τη ζωή του εκτελώντας τον ίδιο κύκλο και πρότυπο συμπεριφοράς, ξανά και ξανά, χωρίς να εξελίσσεται. Ο ψυχοπαθής ακριβώς έτσι περνάει όλη τη ζωή του, πηγαίνοντας από το ένα θύμα στο επόμενο. Αυτόν τον τρόπο γνωρίζει για να επιβιώνει και για να νιώθει ικανοποίηση.

Θα υπάρξουν κάποια θύματα που δεν θα καταλάβουν ποτέ τι συνέβη σε αυτούς και στη ζωή τους. Δε θα καταλάβουν ποτέ οτι είναι θύματα. Είναι μια πραγματικότητα.

Θα υπάρξουν κάποιοι άλλοι που θα νιώσουν οτι η εργασία της επούλωσης που πρέπει να κάνουν με τον εαυτό τους, είναι υπερβολική, δύσκολη, χρονοβόρα, και δε θα την κάνουν. Για αυτούς είναι πιο εύκολο να βασανίζονται από το κάθαρμα. Και ίσως να είναι όντως έτσι για αυτούς. Ίσως είναι και αυτή μια άλλη πραγματικότητα.

Τα πάντα γύρω από την ψυχοπάθεια είναι σχετικά με την καταστροφή και τη βλάβη. Είναι όλα σχετικά με τη στέρηση του δικαιώματός σου να ζήσεις τη ζωή με χαρά, και αν ο ψυχοπαθής βρει τον τρόπο πάνω σου, δε θα σε αφήσει να ζήσεις καθόλου. Αν είσαι κοντά του, απλά βλέποντάς σε ζωντανό θα τον τσαντίζεις! Σημαίνει οτι δε σε «κυρίευσε». Δεν ήταν σε θέση να σε καταστρέψει!

Γιατί να του επιτρέψεις να πάρει κάτι ακόμα, κάτι παραπάνω, από σένα; Γιατί να το δώσεις σε αυτό το πρόσωπο;

Πάντα θα προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν. Αλλά εσείς έχετε το χάρισμα να είστε και να κάνετε περισσότερα!

Μάθετε πώς να αισθάνεστε τα συναισθήματά σας και να ελευθερώνετε τον εαυτό σας από το ψέμα. Δεν θα είναι εύκολο και θα είναι επώδυνο, αλλά θα κινείστε προς τα εμπρός και αυτό θα σας δώσει πίσω την αξιοπρέπειά σας και τη δυνατότητα να ζήσετε στην αλήθεια.

  • 9 Νοεμβρίου 2016
  • narcadmin

Σχόλια

Ειρήνη

10 Ιουλίου 2018 στις 21:40

Είστε απίστευτοι!! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση δύναμη αντλώ από τα λόγια σας!! Σας ευχαριστώ από καρδιάς!!

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.