Παθολογική γονεϊκή παρεμβατικότητα

Πώς οι παθολογικοί γονείς παρεμβαίνουν στη διαίσθησή σας.

Οι παθολογικοί γονείς παρεμβαίνουν στα πάντα στη ζωή σας, για να σας αποδιοργανώσουν, να σας εξουδετερώσουν και για να αποκτήσουν εκείνοι τον έλεγχο επάνω σας. Σας διδάσκουν, στην κυριολεξία, να μην εμπιστεύεστε καθόλου τον εαυτό σας, την κρίση σας, τη διαίσθησή σας.

Αυτού του είδους η ανατροφή, ίσως να έχει κάποια λογική όταν το παιδί είναι πολύ μικρής ηλικίας, προκειμένου οι γονείς να έχουν τον έλεγχό του, όπως πρέπει να συμβαίνει σε αυτήν την ηλικία. Όμως οι παθολογικοί γονείς θέλουν και προσπαθούν ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ να διατηρήσουν τον έλεγχο πάνω στο παιδί τους ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΖΩΗ τους. Διότι αυτός ο παθολογικός έλεγχος είναι που τους τρέφει και τους δίνει ζωή, και όχι η ευτυχία του παιδιού τους.

Το να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη ενός παθολογικού γονέα στη ζωή μας είναι οδυνηρό και δύσκολο. Σχεδόν είναι πιο εύκολο να παραμείνεις σε μια κατάσταση άρνησης από το να αντιμετωπίσεις την αλήθεια.

Ένα από τα πράγματα που πιστεύω ότι συμβαίνει όταν μεγαλώνουμε σε ένα παθολογικό περιβάλλον, είναι η διαρκής προσπάθεια καταστολής της διαίσθησής μας.

Ως παιδί, ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους γονείς μου. Τότε δεν μπορούσα να το χαρακτηρίσω, ούτε να το εκφράσω με λόγια, αλλά το ήξερα. Η ενεργή μου διαίσθηση μου επέτρεπε να το καταλάβω αυτό. Πιστεύω επίσης ότι ο παθολογικός ξέρει, έχει μια έκτη αίσθηση, πότε υπάρχει διαθέσιμο γύρω του ένα θύμα. Ξέρει πότε ένας άνθρωπος είναι σε αδυναμία να προστατέψει τον εαυτό του και το συμφέρον του. Ακόμη κι αν αυτός ο άνθρωπος είναι παιδί, ο παθολογικός δε θα διστάσει να το δει ως θύμα.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ενοχληθεί και αηδιάσει από παρατηρήσεις που γίνονται, είτε σε εμάς είτε σε άλλους με παθολογικό γονέα, όταν αυτός ο παθολογικός γονέας στοχοποιεί με παρατηρήσεις (υποτίθεται νουθεσίας !!!) ένα παιδί στην οικογένεια… συνεχώς; Το ευαίσθητο παιδί είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος του παθολογικού γονέα. Ο παθολογικός γονέας ξέρει ότι αυτό το παιδί είναι ευαίσθητο, έχει διαίσθηση έντονη, νιώθει και καταλαβαίνει, και το φοβάται. Θα μπορούσε να μιλήσει σε κάποιον και να αποκαλύψει τη μάσκα και όλο το παιχνίδι που παίζεται. Αυτά τα παιδιά πληγώνονται εύκολα.

Έτσι εξηγείται η στάση εκείνων των μανάδων που αρνούνται να πιστέψουν ότι οι σύζυγοί τους κακοποιούν το παιδί τους και στη συνέχεια στοχοποιούν το παιδί για να σωπάσει. Η ιδέα είναι το παιδί να καταστραφεί εντελώς συναισθηματικά. Για να κρατηθεί ήσυχο. Για να πνιγεί η διαίσθησή του που ουρλιάζει. Η μητέρα αυτή ξέρει ότι το παιδί γνωρίζει. Και οι δύο γονείς ξέρουν ότι το παιδί γνωρίζει και για το λόγο αυτό, κάνουν ό, τι μπορούν για να του κάνουν πλύση εγκεφάλου, να το μειώσουν, να το εξουδετερώσουν. Κάνουν ό, τι μπορούν, για να πνίξουν το φόβο στα δικά τους κεφάλια, για το ευαίσθητο παιδί που έχουν που θα μπορούσε να μιλήσει σε κάποιον.

Στους καταχραστές δεν αρέσει να μαθαίνει ο κόσμος οτι είναι καταχραστές. Οι ψυχοπαθείς / παθολογικοί γονείς ενοχλούνται έντονα από τη σκέψη ότι η εικόνα τους δεν είναι ακριβώς αυτή που πιστεύουν ότι είναι και την οποία δουλεύουν ώστε να είναι: η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ.

Δεν είναι απορίας άξιον γιατί μεγαλώσαμε με σύγχυση, παλεύοντας με το μετατραυματικό στρες, με κατάθλιψη, με μειωμένη κοινωνικότητα; Η διαίσθησή μας ως ενήλικες είναι δυσλειτουργική εξαιτίας της χρόνιας σύνθλιψής της από τους παθολογικούς γονείς.

Ως παιδί, η διαίσθησή σας ήταν ακριβής. Δε φταίγατε εσείς που κακοποιηθήκατε. Δε φταίγατε εσείς που κάτι τόσο σημαντικό για τη λήψη αποφάσεων στην ενήλικη ζωή σας, όπως η διαίσθησή σας, στοχοποιήθηκε για καταστροφή όταν ήσασταν παιδιά, ώστε να μη μπορείτε πια να την εμπιστεύεστε. Ούτε κι όταν το ίδιο ακριβώς συνέβη με τους παθολογικούς πρώην σας, τους φίλους, τα αφεντικά, κ.λπ.

Μόλις αποκτήσετε συναίσθηση του τι σας συνέβη, όταν πάρετε το χρόνο σας και κάνετε τη δουλειά που πρέπει, θα παίρνετε πλέον αποφάσεις υπέρ του εαυτού σας και θα εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας. Θα μάθετε να πετάτε τα τοξικά σκουπίδια από τη ζωή σας. Τότε θα καταλάβετε και θα πιστέψετε οτι όντως η ικανότητά σας να διαισθάνεσθε είχε υποστεί σοβαρή ζημιά και είχε αποδιοργανωθεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους διαταραγμένους γονείς. Δε χρειάζεται καθόλου να ντρέπεστε που μέχρι τώρα δε μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας την αντίληψή σας και το πνεύμα σας, διότι πολύ απλά δε σας το επέτρεψαν.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να έχετε επίγνωση και να αγγαλιάζετε την κατάχρηση που υποστήκατε, τις βλάβες που σας έγιναν. Θα σας επιτρέψει να καταλάβετε ότι οι επιλογές σας ήταν αποτέλεσμα της ελαττωματικής «καλωδίωσης» του διαταραγμένου γονέα και του χαοτικού περιβάλλοντος που μεγαλώσατε. Διδαχτήκατε να μην εμπιστεύεστε αυτό το πράγμα που θα σας βοηθήσει να προστατεύετε τον εαυτό σας στο μέλλον.

Μόλις αρχίσετε να θεραπεύεστε, και απομακρυνθείτε από οποιαδήποτε παθολογία στη ζωή σας, αλλά κυρίως από τον διαταραγμένο γονέα σας, θα δείτε ότι παρόλη τη ζημιά που έκανε σε σας, θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εαυτό σας. Θα είστε σε θέση να δείτε την αυθεντική διαίσθησή σας να ανθίζει και θα είστε σε θέση να την διαχωρίζετε από την ζημιά που ο παθολογικός γονέας έκανε σε σας. Μόλις το νιώσετε και το αντιληφθείτε αυτό και μόνο τότε, θα αρχίσετε πραγματικά να επουλώνετε τα τραύματά σας και θα αρχίσετε να μαθαίνετε από την αρχή πώς να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, πώς να ακούτε τον εαυτό σας. Αυτό θα εκφραστεί μέσα από νέες ενέργειες που θα κάνετε για τον εαυτό σας, που θα λένε ότι τιμάτε τον εαυτό σας, ότι έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, στο Θεό, στο Σύμπαν. Όταν θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε την αυθεντική διαίσθησή σας, θα κάνετε καλύτερες, πολύ πιο συνειδητές επιλογές, θα παίρνετε πολύ πιο εμπεριστατωμένες αποφάσεις, που δεν θα αντανακλούν τις βλάβες, με τη μορφή της άρνησης, της καταστολής των αναγκών και επιθυμιών σας, της συνείδησής σας και με συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Θα θέλετε πια να καθαρίσετε συναισθηματικά από τυχόν τοξικά απορρίμματα που απέμειναν στη ζωή σας. Θα θέλετε να δουλέψετε πολύ σκληρά για την εξάλειψη των παλιών συμπεριφορών που είχατε, των κακών συνηθειών που σας άφησε ο τραυματικός δεσμός με το διαταραγμένο γονέα και να εφαρμόσετε τις νέες συμπεριφορές που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με την αυθεντική ύπαρξή σας, τις αξίες και την ηθική σας. Όσο περισσότερο δουλεύετε την ανάκαμψή σας, τόσο περισσότερο θα είστε σε θέση να εμπιστευθείτε τον εαυτό σας και τη διαίσθησή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα κάνετε κάποια βήματα προς τα πίσω στις επιλογές σας, γιατί όλοι κάνουμε λάθη, αλλά πλέον, με επίγνωση, θα είστε σε θέση να κάνετε τις επιλογές πολύ πιο γρήγορα, είτε αφορούν να πάρετε το ρίσκο, είτε να πείτε όχι, όταν ξέρετε ότι η επιλογή δεν είναι υγιής για εσάς.

Αυτή η νέα ικανότητα θα σας επιτρέψει επίσης να διεκδικείτε καλύτερα τα όριά σας. Θα θέλετε να είστε αληθινοί και να μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Το να κρατήσετε μακριά τους παθολογικούς ανθρώπους θα συνεχίσει να σας είναι πολύ δύσκολο, γιατί ο παθολογικός γονέας σας έχει μάθει, σας έχει διδάξει, να μην ακούτε τον εαυτό σας, αλλά εκείνον.

Χρειάζεται πολλή δουλειά για να αγκαλιάσετε την ιδέα και να αναγνωρίσετε με ολόκληρη την ύπαρξή σας, ότι η κατάχρηση δεν οφειλόταν σε εσάς, δεν ήταν δικό σας φταίξιμο. Παρόλο που μπορεί να έχετε κάνει κάποιες κακές επιλογές στη ζωή σας, όπως για παράδειγμα έναν ψυχοπαθή σύντροφο, δεν υπήρχε κανένας τρόπος που θα μπορούσατε να γνωρίζατε τότε, όπως ξέρετε τώρα, γιατί τώρα έχετε επίγνωση, ενώ τότε δεν είχατε. Οι συμπεριφορές, οι αντιδράσεις, το μετατραυματικό στρες… όλα αυτα τα πράγματα δεν τα ξέρατε τότε.

Όμως τώρα ξέρετε, έτσι θα ενδυναμώσετε από μόνοι σας τον εαυτό σας και θα μάθετε να τον εμπιστεύεστε, καθώς και τη διαίσθησή σας. Η ενδυνάμωση θα γίνει δράση στη ζωή σας, δράση που τιμά και συμφωνεί με αυτό που ξέρετε μέσα σας οτι είναι αληθινό για σας. Το ταξίδι για κάθε έναν είναι διαφορετικό, αλλά τα αποτέλεσματα της κατάχρησης είναι παρόμοια για όλους. Το ίδιο είναι και η απέχθεια για την κατάχρηση, όταν αρχίζει η φάση της επούλωσης. Για λίγο καιρό θα νιώθετε σα να βαδίζετε σε λιβάδι με νάρκες, υπερ-επαγρύπνηση, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Όσο επιμένετε να επεξεργάζεστε την κατάσταση, όσο κινείστε προς τα εμπρός, κάνοντας αλλαγές, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ένστικτό σας.

Αν προέρχεστε από περιβάλλον με τοξικό τρόπο ανατροφής, η επούλωση για εσάς θα είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με κάποιον που μεγάλωσε σε υγιές περιβάλλον. Παρακαλώ να μην αποθαρρύνεστε από την κακοποίηση που υποστήκατε ή τις επιλογές που κάνατε ως αποτέλεσμα. Είναι υγιές να θρηνείτε και να θυμώνετε, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε αυτό που σας συνέβη, αλλά μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Δε μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτά που έγιναν, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά υπέροχα νέα πράγματα με αυτό που είσαι, και με τη νέα συνειδητοποίησή σου. Μπορεί να υπάρξει και πάλι η χαρά στη ζωή σας. Αυτό θα συμβεί σίγουρα όταν θα έχετε κάνει τη δουλειά που πρέπει για να επουλωθούν τα τραύματα. Είναι δύσκολο και θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά αυτό είναι οκ! Μερικοί από εμάς που μεγαλώσαμε σε μια παθολογική οικογένεια, ενώ κάνουμε τη δουλειά της επούλωσης, νιώθουμε πραγματική χαρά κι ελευθερία για πρώτη φορά στη ζωή μας. Πραγματικά αξίζει τον κόπο, όσο επίπονη κι αν είναι η διαδρομή.

Αξίζεις το χρόνο που χρειάζεται για να το κάνεις να συμβεί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος, τεράστια ποσά διαίσθησης για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις τη δουλειά, γιατί ξέρεις κάπου μέσα σου, ότι όταν θεραπευτείς, η ζωή σου θα γίνει καλύτερη και η ανοχή σου στην προσβλητική συμπεριφορά θα είναι μηδενική! Απλώς δε θα υπάρχει χρόνος για προσβολές και διαπληκτισμούς και απλά θα φροντίζεις να τα αποφεύγεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα συναντήσεις ξανά τοξικούς ανθρώπους ή καταστάσεις, επειδή όλα υπάρχουν γύρω μας, αλλά πλέον θα ξέρεις τι να κάνεις μόλις το αναγνωρίσεις και θα το κάνεις με εμπιστοσύνη. Όσο περισσότερο μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο θα είσαι σε θέση να αγαπάς τους άλλους, τόσο περισσότερο θα το θέλεις κι εσύ.

Το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε ποτέ να δοθεί σε άνθρωπο, με τη χάρη του Θεού, είναι η συνειδητοποίηση. Μάθετε να είστε ευγνώμονες για ό, τι ξέρετε τώρα, ακόμα και αν είναι μια επίπονη διαδικασία, διότι με τη συνειδητοποίηση θα ξέρετε τελικά ότι είναι γεγονός το οτι μπορείτε να θεραπευτείτε.

  • 7 Μαΐου 2016
  • narcadmin

Σχόλια

korinthiakos

11 Ιουνίου 2020 στις 16:49

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης σε ολόκληρη την φύση...απο δυο ψυχικά διαταραγμένους Ναρκισσιστές γονείς.

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.