Η γλώσσα τους (2)

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει, και κόκαλα τσακίζει…

Μια κλισέ φράση που μάθαμε στην παιδική ηλικία. Κάποτε στεκόταν πάνω σας ένας νταής, ο οποίος θα μπορούσε να σας είχε κλωτσήσει μέχρι σκασμού, και αντί αυτού προτίμησε να σας χλευάσει προφορικά… ή ίσως να ήταν η παθολογική μητέρα σας…

Το πιο θανατηφόρο όπλο του ψυχοπαθή, βρίσκεται στα λόγια. Τα λόγια είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο χειρισμού. Το μεγαλύτερο μέρος του βομβαρδισμού αγάπης γίνεται με λέξεις. Σου είπε ότι ήσουν η “αδελφή ψυχή” του, σωστά; Αυτή είναι η πιο κλισέ έκφραση. Σου είπε ότι ήσουν ο καλύτερος εραστής ή γυναίκα που υπήρξε ποτέ, αυτός/ή με τον οποίο κανένας από τους άλλους πριν δε θα μπορούσε να συγκριθεί, σωστά; Σου είπε ότι ήθελε να σε παντρευτεί και γιατί να περιμένετε, αφού ήταν τόσο ερωτευμένος μαζί σου, που δε θέλει να περιμένει άλλο για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μαζί σου!

Χωρίς τα λόγια, ο ψυχοπαθής δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τη γνωστική ασυμφωνία (σύγχυση, ιδεοληψίες) που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της σχέσης, ενώ προσπαθείτε να τους καταλάβετε. Όταν η κακοποίηση ξεκινά, μπορεί συχνά να είναι πολύ λεπτή, ελαφρές εκφράσεις που δοκιμάζουν τις αντιδράσεις σας, βλαβερές επιθέσεις στην αυτοεκτίμηση σας, ίσως προσβολές για το σώμα σας, τον τρόπο που κινείστε, που κουνάτε αυθόρμητα τα χέρια σας, τον τρόπο που λέτε διάφορα πράγματα. Προβολές πάνω σας των δικών τους ελαττωμάτων. Όλα αυτά εκφράζονται μέσα από τις λέξεις.

Κανένα χτύπημα δεν είναι πιο ισχυρό από έναν διαταραγμένο που λέει τη λέξη «σ ‘αγαπώ» αφού πρώτα σε υποβάλλει σε λεκτική κακοποίηση. Αυτά είναι λόγια χειραγώγησης, ψίχουλα της επικύρωσης που επιδιώκουμε να πάρουμε, που μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι η κακοποίηση θα σταματήσει.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ κάτι μαζί σας που έχω μάθει: Μια υγιής σχέση δε δημιουργεί γνωστική ασυμφωνία.

Μια υγιής σχέση ΔΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ γνωστική ασυμφωνία.

Δε δημιουργεί σύγχυση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία. Η πρώτη φλασιά που θα νιώσετε οτι κάτι πάει στραβά έρχεται με τα λόγια. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση στα λόγια τους. Δημιουργεί σύγχυση. Γνωστική ασυμφωνία. Θα σας κάνει να αμφισβητείτε τον εαυτό σας, να αναρωτιέστε αν έχετε κάποιο πρόβλημα με την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε τις πληροφορίες που ακούτε μέσα από τις λέξεις. Θα συμβεί εντελώς αναπάντεχα, πολύ νωρίς στη φάση βομβαρδισμού αγάπης τις περισσότερες φορές, αλλά εμείς δεν το πιάνουμε, το υποτιμούμε, προσποιούμαστε ότι δεν ακούμε τις λέξεις.

Οι λέξεις έχουν σημασία. Επιδρούν. Μπορείτε να ανεβάσετε στα ουράνια ή να τσακίσετε κάποιον με τα λόγια σας. Όταν μεγάλωνα στο ψυχοπαθητικό σπίτι μου, ήταν τα λόγια που ο πατέρας μου μου είπε, μια πρόταση ειδικότερα, που μου προκάλεσαν τέτοια ψυχική αναταραχή, που δε θα την ξεχάσω! Αυτή η πρόταση επαναλήφθηκε πολλές φορές. Τα λόγια που είπε, καταγράφηκαν στο νεαρό μυαλό μου και κάθε φορά που την άκουγα στο κεφάλι μου, μπορούσα κυριολεκτικά να νιώθω το σώμα μου να βυθίζεται σε μια βαθιά κατάθλιψη. Αλλά αυτή ακριβώς ήταν η πρόθεση. Αυτή είναι η πρόθεση του κάθε ψυχοπαθή. Να καταστρέψει, και τίποτα δεν καταστρέφει κάτι περισσότερο από τα λόγια. Ναι, και οι δράσεις έχουν σημασία, αλλά οι ενέργειες ενός ψυχοπαθή και οι λέξεις του δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Ακόμα περισσότερη γνωστική ασυμφωνία!

Αντίθετα, οι άνθρωποι με ευαισθητοποίηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία πίσω από τις λέξεις. Δουλεύουν πολύ σκληρά για να σκέφτονται τι λένε πριν το πουν. Δεν υπάρχει πάντα επιτυχία σε αυτό, και όταν αποτυγχάνουν, ζητούν συγγνώμη, αλλά γίνονται διαρκώς καλύτεροι σε αυτό.

Μια υγιής σχέση δεν προκαλεί σύγχυση με τις λέξεις. Ενθαρρύνει και υποστηρίζει. Είναι συνεπής και προσφέρει φροντίδα. Προσφέρει επιβεβαίωση. Όλοι έχουμε τις διαφωνίες μας με εκείνους που αγαπάμε καμιά φορά, αλλά ακόμα και τότε, οι λέξεις μας έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν ή να βλάψουν. Όταν αγαπάμε, επιλέγουμε την επούλωση και λόγια αγάπης. Εάν κάνετε κάποιο λάθος, και διαλέξετε τα λάθος λόγια, θα είστε ανοικτοί και θα μοιραστείτε τον προβληματισμό σας γι ‘αυτό, γιατί τα λόγια σας θα φέρουν ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην ηρεμία της σχέσης. Τα λόγια φέρνουν πραγματική ανησυχία και τύψεις όταν τα χρησιμοποιούμε για να προκαλέσουμε πόνο, και γνήσια αγάπη και φροντίδα, όταν δεν τα βασίζουμε στη σύγχυση.

Επιλέξτε τα λόγια σας με σύνεση. Ακούστε τα λόγια των άλλων προσεκτικά, όταν μιλούν σε σας. Εάν ακούτε προσεκτικά, η στιγμή που ο άλλος σας πονά με τα λόγια, θα σας είναι σαφής. Οι λέξεις μπορούν να εμπνεύσουν σεβασμό ή έλλειψη σεβασμού. Αν ακούτε θα είστε σε θέση να τα εντοπίσετε γρήγορα. Αν τα λόγια που ακούτε σας μπερδεύουν, τρέξτε μακριά και γρήγορα!

Ειρήνη.

  • 12 Ιουλίου 2017
  • narcadmin

Σχόλια

Vaso

29 Απριλίου 2018 στις 14:49

Τέλειο!! Έτσι ακριβώς. Οι εκφράσεις τους στην αρχή είναι με το χαμόγελο π.χ. μου αρέσουν πολύ οι λεπτές γυναίκες ενώ αυτός δεν ήταν αδύνατος. Τότε δεν είχα καταλάβει ότι αυτή η τόσο απλή και αθώα πρόταση ήταν λεκτική κακοποίηση.

Petrina

11 Αυγούστου 2018 στις 22:18

Ναι μου αρέσουν πολύ οι λεπτές γυναίκες και ενώ και εσυ μπορεί να είσαι λεπτή σε κάνει να νοιώθεις πως δεν είσαι αρκετά λεπτή. Μα καλά είναι τρομερό οι ίδιες ατάκες...

Αγγέλα

16 Αυγούστου 2018 στις 3:17

Ή το ότι είσαι πολύ έξυπνη μπράβο και όταν του λες εντάξει το είπαμε ότι είμαι έξυπνη μπράβο μου φτάνει τώρα, αυτός συνεχίζει να το λέει σε κάθε ευκαιρία με αποτέλεσμα να νιώθω ότι τελικά δεν είμαι κ πολύ έξυπνη

Petrina

2 Μαΐου 2019 στις 16:37

Χώρισα τελικά μετά από 15 χρόνια και 2 μικρά παιδιά . Προσπαθεί ακόμη να με ελέγχει και να με χειριστεί . Βρείτε την δύναμη να φύγετε μακριά θα είστε μια χαρά , νομίζετε οτι δεν θα είστε επειδή αυτός σας έχει στρεβλώσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Θέλω να ζω ελεύθερη να αναπνέω...

Βαγκελης

6 Μαΐου 2019 στις 19:26

Πέτρινα δεν θα σε αφήσει εύκολα αλλά μην κοιτάξεις ποτέ πίσω ξανά απόλαυσε την πραγματική ζωή.

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.