Γιατί δεν πρέπει να βιάζεστε

Ο πιο αγαπημένος τρόπος, ή μάλλον ο μοναδικός τρόπος που μπορεί ο ναρκισσιστής να λειτουργεί είναι η πίεση. Η πίεση είναι το ναρκωτικό του ναρκισσιστή, διότι τον κάνει να εθίζεται στο στρες.

Ο ναρκισσιστής δεν αντέχει την ηρεμία.

Αν έχετε την ατυχία να βρίσκεστε στο τμήμα κάποιου ναρκισσιστή προϊσταμένου ή αφεντικού θα έχετε ήδη διαπιστώσει πως η πίεση είναι ασφυκτική ακόμα και στην περίπτωση που μια πιο χαλαρή προσέγγιση θα ήταν καλύτερη επιλογή. Η πίεση σκοτώνει τη δημιουργικότητα, δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις, αυξάνει τον κίνδυνο για λάθη. Αυτή είναι η τέλεια κατάσταση για το ναρκισσιστή! Ο ναρκισσιστής δεν είναι δημιουργική φύση (διότι η λογική του είναι μαύρο-άσπρο ενώ αντίθετα η δημιουργικότητα βασίζεται στο να βλέπεις και να εκμεταλλεύεσαι τα γκρι), λατρεύει τις εντάσεις και χαίρεται όταν οι άλλοι γύρω του κάνουν λάθη, γιατί τα λάθη του δίνουν αφορμή για να κάνει "παρατήρηση", που στο διεστραμμένο μυαλό του συνεπάγεται με συναισθηματικό κτύπημα. Μια θλιβερά μίζερη νοοτροπία.

Συχνά αυτή η συμπεριφορά κουκουλώνεται και προβάλλεται ως "για το καλό της εταιρίας", "για να σκίσουμε", "σας πιέζω για να γίνετε πιο παραγωγικοί..." και ό,τι άλλο θες. Ψέματα με περικεφαλαία, ο ναρκισσιστής απλώς επιβάλλει γύρω του αυτό το περιβάλλον, διότι αυτό είναι το μόνο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί ο ίδιος να λειτουργεί. Δε μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά πολλές φορές αυτό το πιεστικό περιβάλλον δεν έχει προκύψει από τις συνθήκες και την κατάσταση, αλλά κατασκευάζεται επίτηδες από το ναρκισσιστή, προκειμένου να ικανοποιούνται οι περίεργες ψυχικές ανάγκες του. Ο ναρκισσιστής καταφεύγει σε θεατρινισμούς, υπερβολές, φωνές, προκλητικές συμπεριφορές, πανικούς, ώστε να πιστέψουν όλοι οτι "ο κόσμος καίγεται", οτι η κατάσταση που επικρατεί είναι το χάος και ο πανικός. Σε μια τέτοια κατάσταση ο ναρκισσιστής νιώθει μια χαρά, σα στο σπίτι του!

Ο ναρκισσιστής χαίρεται να σας κρατά διαρκώς σε κατάσταση στρες και ανασφάλειας. Αραιά και που θα σας κεραυνοβολεί με κάτι ΕΠΕΙΓΟΝ, κάτι που θα απαιτεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να αφήσετε τα πάντα πίσω σας και να τρέξετε να ασχοληθείτε μαζί του, να του δώσετε την προσοχή σας. Δεν του αρέσει να κάνετε τη ζωή σας, να είστε απασχολημένος/η με πράγματα που σας δίνουν ευχαρίστηση, διότι αυτή η πραγματικότητα αποδεικνύει ακριβώς οτι υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα πέρα από τον ίδιο και το τομάρι του!

Ένας χώρος όπου η στρεσογόνα και πιεστική συμπεριφορά του ναρκισσιστή μπορεί να είναι ακόμα και μοιραία είναι η οδήγηση. Αν είστε άτομο που αγχώνεται όταν του κορνάρουν και πάει να τρέξει γρηγορότερα εξαιτίας αυτής της εξωτερικής πίεσης, ξέρετε οτι μπορεί να δημιουργήσετε ατύχημα. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει με τον οδηγό που κυριεύεται από θυμό. Καλύτερα να φτάσετε με 10 λεπτά καθυστέρηση, παρά να τρακάρετε ή να χτυπήσετε κάποιον.

Ο ναρκισσιστής βλέπει οτι σας άγχωσε, οτι επηρέασε την οδηγική συμπεριφορά σας, και αυτό του δίνει ευχαρίστηση! Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να πάθει κακό ή ακόμα χειρότερα να προκαλέσει κακό, εξαιτίας αυτού του ασυνείδητου!

Πρέπει να κάνετε τα πάντα για να διαφυλάξετε την ηρεμία σας. Όπως ακριβώς πρέπει να μην αφήνετε το ναρκισσιστή να σας καθορίζει σαν οντότητες σε όλα τα επίπεδα.

Ένας άνθρωπος που δεν έχει από φυσικού του σεβασμό και αίσθηση των ορίων δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από τυρανικός.

Δε σας λέω να γίνετε αργοκίνητοι και να εκνευρίζετε τους άλλους! Όλες οι ενέργειες έχουν ένα σωστό ρυθμό που πρέπει να γίνονται και να ολοκληρώνονται σε φυσιολογικό χρόνο, χωρίς να κινδυνεύει η σωματική και ψυχική υγεία.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2018
  • narcadmin

Σχόλια

Βαγκελης

17 Δεκεμβρίου 2018 στις 23:21

Το έχω δει και αυτό, ακριβώς έτσι ειναι.

Νικολέττα

20 Ιουλίου 2019 στις 18:30

Το έχω βιώσει αυτό. Απίστευτοι θεατρινισμοί και εντάσεις.

Νικολέττα

24 Ιουλίου 2019 στις 02:38

Ο πρώην σύζυγος μου ήταν σε μια ύφεση για περίπου 3 χρόνια . Μέχρι τότε δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα -τουλάχιστον δεν υπέπεσαν στην αντίληψη μου. Υπάρχει αυτή η περίπτωση; Τώρα πάλι που έχουμε χωρίσει και κρατώ αποστάσεις προσπαθεί να πείσει τους γύρω και τον εαυτό του πως για το παιδί του πεθαίνει . Για μένα αυτό είναι ένα εφέ για να τραβήξει βλέμματα πάνω του. Περιμένω πότε θα περάσει πάλι αυτή η η ύφεση και να τα τινάξει όλα , να αλλάξει τροπάριο μόλις βαρεθεί . Αυτή η ύφεση με τους νάρκισους ισχύει ; Ας μου πει κάποιος που ξέρει σας παρακαλώ .

narcadmin

24 Ιουλίου 2019 στις 15:24

Δεν υπάρχει ύφεση. Ο ναρκισσιστής γίνεται χειρότερος όσο περνούν τα χρόνια. Αν για κάποιο διάστημα μειώσει τα παιχνίδια, τα κόλπα, την εξωφρενική προσπάθεια για έλεγχο και δείξει οτι είναι λίγο πιο υποστηρικτικός και χαλαρώσει λίγο τα λουριά, είναι για δύο πιθανούς λόγους: 1) θέλει να σου ρίξει στάχτη στα μάτια γιατί από πίσω σου κάτι ετοιμάζει (και δε μιλάμε για μια ευχάριστη έκπληξη) και 2) η νέα πιο καλή του συμπεριφορά είναι ένα μικρό "δώρο" προς εσένα, με απώτερο σκοπό να εφησυχαστείς, να κατεβάσεις τις άμυνές σου και να χαλαρώσεις τα όριά σου προκειμένου να σε χτυπήσει δυνατότερα την επόμενη φορά. Μην εφησυχάζεσαι και μην ελπίζεις για αλλαγή ή μετάνοια, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο ναρκισσιστή.

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.