Ο ναρκισσιστής δε σας σέβεται

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του ναρκισσιστή από το οποίο θα πρέπει να μπορείτε να τον αναγνωρίζετε είναι η έλλειψη ορίων σε όλες τις σχέσεις που κάνει και διατηρεί.

Η αδυναμία του να σας δει ως μια οντότητα ξεχωριστή από τον εαυτό του, με τις δικές σας ανάγκες, χαρακτήρα, προσωπικότητα, συνήθειες, επιλογές, χώρο, κοινωνικές επαφές κτλ.

Η μορφή της σχέσης που ο ναρκισσιστής προσπαθεί να αναπτύξει μαζί σας είναι στρεβλή και μοιάζει με 2 σιαμαία αδέρφια: 2 άνθρωποι ενωμένοι σε ένα σώμα που μοιράζονται όλα τα ζωτικά όργανα προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή. Στη δική του πραγματικότητα επιβάλλεται να μοιράζεστε τις ίδιες απόψεις για τα πάντα, τα ίδια γούστα για τα πάντα, να κάνετε τις ίδιες επιλογές σε όλα, να έχετε την ίδια ακριβώς γνώμη για όλους τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας. Το να εκφράσετε οποιαδήποτε διαφοροποίηση απαγορεύεται και αν το κάνετε θα "τιμωρηθείτε" με κάποιον τρόπο.

Εάν υπάρχει στη ζωή σας τουλάχιστον ένας ναρκισσιστής, θα έχετε σίγουρα νιώσει οτι η σχέση μαζί του είναι ακριβώς έτσι, τόσο στρεβλή και περίεργη. Κάθε έννοια του τύπου "αυτό είναι δικό μου και αυτό δικό σου" ή "έτσι είμαι εγώ, αυτό μου αρέσει να κάνω, σε παρακαλώ μείνε για λίγο στην άκρη" δε γίνεται αποδεκτή από το ναρκισσιστή, αντίθετα αντιδρά με εκνευρισμό σα μικρό παιδί που το αφήνουν "απ' έξω".

Κάθε προσπάθεια αυτονόμησής σας ως ξεχωριστή οντότητα δέχεται επιθετικό κτύπημα από το ναρκισσιστή με ποικίλους συγκαλυμμένους τρόπους. Αν ο ναρκισσιστής κατορθώσει και βρει τα κουμπιά σας και σας χειρίζεται δε θα σας αφήσει να ζήσετε καθόλου με τον τρόπο που εσείς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας.

Αν είστε στην άτυχη θέση να μην καταλάβετε έγκαιρα το ναρκισσιστή και αφήσετε να "προχωρήσει" η σχέση μαζί του, αν έχετε αγνοήσει όλα τα πρώιμα σημάδια κακής συμπεριφοράς από μέρους του επειδή σας φάνηκαν άνευ ουσίας και θέλατε να τον/την συγχωρήσετε και να το παίξετε καλό παιδί, ο ναρκισσιστής θα φτάσει κάποια στιγμή να σας φέρεται με τον ακόλουθο τραγικό, απίστευτο και βασανιστικό τρόπο:

- Θα σας εγκαταλείψει ακριβώς εκείνη τη στιγμή που θα τον/την έχετε περισσότερο ανάγκη.
- Θα προσπαθεί διαρκώς να σας φορτώνει με όλα τα δικά του βάρη και υποχρεώσεις, θα κάνει δηλαδή μια μετάθεση όλων των υποχρεώσεών του επάνω σας.
- Θα απαιτήσει χρησιμοποιώντας συναισθηματικό εκβιασμό τα χρήματα, το αυτοκίνητο, μέρος της περιουσίας σας.
- Θα προσπαθεί συνεχώς να τρώει τον υπερ-πολύτιμο χρόνο σας σε ανούσιες και ηλίθιες δραστηριότητες, γελώντας από μέσα του που δε σας αφήνει να ασχοληθείτε με τα πραγματικά σοβαρά θέματά σας.
- Προκειμένου να σας παρασύρει στις ανούσιες και ηλίθιες δραστηριότητες χρησιμοποιεί παιδαριώδη τεχνάσματα, για να προκαλέσει τη λύπη, τον οίκτο σας, τη βοήθειά σας ή κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή σας πείθει οτι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι εξέχουσας σημασίας ή επείγουσα. Αν καθίσετε με ηρεμία και σκεφτείτε θα δείτε οτι δεν είναι ούτε επείγουσα ούτε σημαντική.
- Θα σας τη φέρει πισώπλατα συμμαχώντας με τους εχθρούς σας, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθεί να σας πείσει οτι αυτή ήταν η πιο σωστή και λογική κίνηση! Και θα προσπαθήσει να σας ξαναέχει στο πλευρό του ακόμα και μετά από μια πράξη προδοσίας!
- Θα σας εξεναγκάσει να κάνετε πράγματα που δε θέλετε, π.χ. παρανομίες, ή τη στιγμή που δε θέλετε, π.χ. σεξ, και μετά θα σας λέει οτι κάνατε το σωστό! Με αυτόν τον τρόπο σας αποκοιμίζει και συνεχίζει το παιχνίδι της βρώμικης εκμετάλλευσής σας. Στην περίπτωση του σεξ χωρίς να το θέλετε, αν το καλοσκεφτείτε, σας βάζει να συμμετέχετε με τη θέλησή σας σε ένα παιχνίδι που έχει ως αποτέλεσμα τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ βιασμό σας!
- Μέσα σε μια στιγμή θα δείξει τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που δείχνει συνήθως και θα πέσετε από τα σύννεφα, κάνοντάς σας να αμφισβητείτε την αντίληψή σας και την ικανότητά σας να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Και ναι, θα του το έχετε επιτρέψει εσείς με την παθητικότητά σας δίχως να το καταλάβετε.

Πριν όμως τα πράγματα γίνουν τόσο σοβαρά και ο ναρκισσιστής βρει την ευκαιρία να δείξει το χειρότερό του πρόσωπο (ένα πρόσωπο που ο ίδιος αποκαλεί "σκληρό" αντί για "χειρότερο"!) με κάποιον ή όλους από την παραπάνω λίστα τρόπους, πρώτα θα συμπεριφερθεί με ένα σωρό μικρούς καθημερινούς απαράδεκτους προς εσάς τρόπους, προκειμένου να σας ΤΕΣΤΑΡΕΙ, να δει αν θα μασήσετε, αν θα αντιδράσετε ή όχι, αν θα ανεχτείτε. Θα σας "μετρήσει". Όλες αυτές οι μικρές απρέπειες/απαράδεκτες συμπεριφορές είναι και πρέπει να είναι κόκκινες σημαίες που σας προειδοποιούν οτι έχετε να κάνετε με ένα ναρκισσιστή, με έναν άνθρωπο που ΔΕ ΣΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ:

Δε σέβεται το ΧΩΡΟ:
- Παρκάρει μπροστά στα γκαράζ.
- Απαιτεί πολύ (ή τον καλύτερο) χώρο για την πάρτη του, με τη δικαιολογία οτι τον χρειάζεται για κάποιο σπουδαίο λόγο.
- Βρωμίζει τους κοινόχρηστους χώρους ενώ φροντίζει να διατηρεί πάντοτε πεντακάθαρο το δικό του χώρο.
- Συσσωρεύει τεράστιες ποσότητες πραγμάτων (hoarding) με αποτέλεσμα ο χώρος να γίνεται αποθήκη και πολύ δυσάρεστος στο να ζήσει κάποιος εκεί μέσα.
- Στοιβάζει πάρα πολλούς ανθρώπους σε πολύ μικρούς χώρους (ΜΜΜ, σαρδελοποίηση) και τους ταλαιπωρεί.
- Αφεντικό/προϊστάμενος στοιβάζει πολλούς εργαζόμενους σε μικρούς χώρους γραφείων και με μικρή δυνατότητα πρόσβασης σε πόρους/μηχανήματα με αποτέλεσμα δυσαρέσκεια, ανθυγιεινές συνθήκες και δυσλειτουργία στην εργασία.

Δε σέβεται τα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ/ΧΡΗΜΑΤΑ:
- Σπάει τα αντικείμενά σας και δεν τρέχει κάστανο, ούτε ζητάει συγγνώμη.
- Ανοίγει το ψυγείο σας και τρώει χωρίς να σας ρωτήσει (ναι συμβαίνει!)
- Μπαίνει στην αυλή/χωράφι σας και κλέβει τη σοδιά σα να ήταν δική του.
- Κλέβει το νερό/ρεύμα/internet σας.
- Απαιτεί να δανειστεί το αμάξι/μηχανάκι σας, τι φιλαράκια είστε άλλωστε, το γυρνάει τρακαρισμένο και φέρεται σα να μην τρέχει τίποτα.
- Σας παροτρύνει/αναγκάζει με συναισθηματικό εκβιασμό να του πληρώνετε τα έξοδα σε εξόδους, λογαριασμούς, νοίκια, κλπ.

Δε σέβεται το ΧΡΟΝΟ:
- Ενώ τον προσωπικό του χρόνο τον σέβεται στο δευτερόλεπτο, τον δικό σας τον σπαταλά παρασύροντάς σας σε γελοίες δραστηριότητες μεταμφιεσμένες ως σημαντικές, στην προσπάθεια να σας εμποδίσει να ασχοληθείτε σοβαρά με τη ζωή σας.
- Απαιτεί να κάνετε μαζί πράγματα που είναι προφανές οτι θα γινόντουσαν καλύτερα αν ασχολούνταν καθένας μόνος του.
- Χαίρεται να σας στήνει, να σας κάνει να τον/την περιμένετε, να στέκεστε στην ουρά.
- Σας καθυστερεί με συγκαλυμμένο τρόπο, οτι δήθεν δε γίνεται αλλιώς, για να σας συγχύσει και να σας αποσυντονίσει.

Δε σέβεται την ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ:
- Η προσωπικότητα, και ιδίως η ισχυρή προσωπικότητα και ο δυνατός, σταθερός χαρακτήρας είναι τα χαρακτηριστικά που ο ναρκισσιστής κτυπά πρώτα και περισσότερο από όλα, στα θύματά του.
- Τσεκάρει τα ντουλάπια στο σπίτι σας, τα ημερολόγιά σας, τα αρχεία στον υπολογιστή σας κι εύχεται να βρει κάτι "πιπεράτο", κάτι για το οποίο θα ντρέπεστε.
- Τσεκάρει το τηλέφωνό σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
- Σας πιέζει, κάνοντας δήθεν φιλική υπόδειξη προς εσάς, να έχετε την εμφάνιση που εκείνος/η θέλει, στα ρούχα ή στα χαρακτηριστικά του σώματος, και χαίρεται όταν σας επηρεάζει, αλλά που όμως δεν έχει δικαίωμα να το κάνει.
- Παύει να σας μιλά ή σας κρατάει μούτρα όταν του/της αποκαλύπτετε κάποια προσωπική σας άποψη/προτίμηση/γνώμη/γούστο.
- Προσπαθεί να σας εκδικηθεί επειδή σε κάποια συζήτηση ή κατάσταση υποστηρίξατε τη δική σας γνώμη και δε συμφωνήσατε με τη δική του/της.
- Προσπαθεί να σας αντιγράψει! Στο ντύσιμο, στα ενδιαφέροντα, προσπαθεί να σας κλέψει τον/την σύντροφο!
- Εάν μάθει οτι έχετε ελεύθερο χρόνο/χρήματα θέλει να σας υποδείξει πώς να τα ξοδέψετε.
- Προσπαθεί να σας τρομοκρατήσει (περιγράφοντάς σας υπαρκτούς κινδύνους με υπερβολικό τρόπο) ώστε να φοβηθείτε να κάνετε κάτι το οποίο έχετε το δικαίωμα να κάνετε.
- Πιάνει τους φίλους σας και σας συκοφαντεί σε εκείνους.
- Θέλει οι απόψεις/γούστα του να είναι το status quo.
- Δεν προσαρμόζεται ο ναρκισσιστής στην κατάσταση, πρέπει η κατάσταση και όλοι όσοι συμμετέχουν να προσαρμοστούν στο ναρκισσιστή!

Δε σέβεται την ΗΘΙΚΗ:
- Δεν καταλαβάινει την έννοια της δικαιοσύνης. Μάγκας είναι ο ισχυρός και οι υπόλοιποι πρέπει να υπακούνε.
- Πιστεύει οτι ο "εξυπνότερος" (πιο λαμόγιο) καλά κάνει και χρησιμοποιεί όποιες τακτικές προκειμένου να πετύχει, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
- Πιστεύει οτι οι μειονότητες πρέπει να προσαρμόζονται/αφομοιώνονται από την πλειοψηφία/κυρίαρχη οντότητα. Δεν αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες μιας μερίδας ανθρώπων.
- Πιστεύει οτι έχει δικαίωμα να παίζει σε πολλά ταμπλώ, να πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος, να κάνει κωλοτούμπες, να λέει και να ξελέει, να μην τηρεί υποσχέσεις.
- Δεν είναι πιστός σε μία ιδεολογία γιατί δεν έχει ο ίδιος καμία ιδεολογία.
- Ακολουθεί όποιον κάθε φορά του τάζει τα περισσότερα.
- Όχι μόνο δεν πιστεύει στην ειλικρίνεια, αλλά ολόκληρη η ζωή, η ύπαρξή του και η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός ολόκληρου φανταστικού κόσμου, με τον ίδιο να παίζει πάντα τους κατάλληλους ρόλους (να αλλάζει μάσκες/καπέλα) με καταπληκτικό και πειστικότατο τρόπο. Ο ναρκισσιστής μπορεί ωραιότατα να παριστάνει τον Α εαυτό στο παιδί του, τον Β εαυτό στη γυναίκα του, τον Γ εαυτό στους φίλους του, στη δουλειά, κοκ.

Δε σέβεται την ΥΓΕΙΑ:
Στο θέμα της υγείας ο ναρκισσιστής δείχνει τη μεγαλύτερη υποκρισία. Υποκρίνεται οτι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της υγιεινής διατροφής, της άσκησης. Λατρεύει τις καινοτομίες, την έρευνα γύρω από την ιατρική, τις θεραπείες, εναλλακτικές και μη. Κάνει οτι τρελαίνεται για συνταγές, αγωγές και χάπια, για εξετάσεις, γιατρούς, νοσηλείες. Ταιριάζει πάρα πολύ με το προφίλ του ναρκισσιστή το να ασχολείται με το σώμα του και την υγεία του. Όλα αυτά δεν είναι κακά, το αντίθετο είναι πολύ καλό κάποιος να ενδιαφέρεται για την υγεία. Σ'αυτό ακριβώς το σημείο όμως κρύβεται η υποκρισία: ο ναρκισσιστής δεν αγγίζει, δεν ασχολείται ποτέ με την αληθινή του ασθένεια, που είναι ψυχική και είναι ο ναρκισσισμός του. Όσον αφορά αυτό ζει σε πλήρη άρνηση. Ασχολείται με τα πάντα γύρω από τη σωματική υγεία του και κάνει τα πάντα για να κρύψει από όλους και κυρίως από τον εαυτό του την άρρωστη ναρκισσιστική ψυχή του. Χτίζει ολόκληρη τη ζωή του με τέτοιον τρόπο ώστε το πρόβλημά του να μείνει αόρατο και ιατρικώς αδιάγνωστο. Δεν ταιριάζει καθόλου με το προφίλ του ναρκισσιστή, του είδωλου της τελειότητας, μια άρρωστη ψυχή. Πιστεύω οτι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα έλλειψης σεβασμού από αυτό.

Δε σέβεται την ΨΥΧΗ:
- Πληγώνει τα συναισθήματα των θυμάτων/στόχων του.
- Υποτιμά, προσβάλλει, συγχύζει, τρελαίνει, βασανίζει, τιμωρεί, εκμεταλλεύεται, παγιδεύει, αποπροσανατολίζει, εξουδετερώνει.
- Μιλάει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.
- Απολαμβάνει να προκαλεί ατελείωτο ψυχικό πόνο.
- Σε κάνει να νιώθεις απελπισία, θέλει να χάσεις τον εαυτό σου και να γίνεις ένα μικρό ελεεινό ανθρωπάκι σαν τον ίδιο.
- Θέλει να μην έχεις όνειρα, θέλει να πάψεις εντελώς να προσπαθείς για ο,τιδήποτε, θέλει να χάσεις κάθε έλεγχο πάνω στη ζωή σου και να καταλήξεις σκλάβος στο έλεός του.
- Χαίρεται να σε βλέπει σε τέλμα και τη ζωή σου σιγά σιγά να χάνεται, δεν πα να λέει και να χτυπιέται για το αντίθετο. Πονηρός στόχος του να σε κάνει ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ οτι η ζωή σου είναι ανούσια και χαμένη.

Δε σέβεται την ΑΛΗΘΕΙΑ:
- Διαρκώς χρησιμοποιεί το ψέμα/σύγχυση/παραπλάνηση ως μέσο επίτευξης στόχου, με καταστροφικές συνέπειες για τις οποίες συνέπειες δεν ενδιαφέρεται.
- Όνειρό του είναι η στρέβλωση της πραγματικότητας. Άλλωστε η πραγματικότητα είναι ο εχθρός του ναρκισσιστή. Αυτό που θέλει ο ναρκισσιστής είναι να ζει σε ένα φανταστικό κόσμο, στον οποίο θα έχει την απόλυτη κυριαρχία, εξουσία, δύναμη, σεβασμό, κύρος, πλούτη, όλα τα καλά, θα είναι ο πρώτος και ο καλύτερος. Και αυτό ακριβώς προσπαθεί να δημιουργήσει γύρω του.
- Ας τον αφήσουμε λοιπόν να ζει στο φανταστικό του κόσμο. Δε χρειάζεται καθόλου να είμαστε μέρος αυτού του κόσμου, γιατί αν είμαστε τροφοδοτούμε αυτόν τον κόσμο εις βάρος μας και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ο δικός μας πραγματικός κόσμος και ο φανταστικός δικός τους πρέπει να είναι 2 παράλληλα σύμπαντα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, ο σεβασμός και η ευγένεια ΔΕ διδάσκονται. Γιατί είναι το αυθόρμητο αποτέλεσμα/έκφραση της αγάπης και του ενδιαφέροντος για τον άλλον άνθρωπο, κάτι που ο ναρκισσιτής δε νιώθει. Μην προσπαθείτε να κάνετε τον κάφρο ευγενή, είναι αδύνατο, χάνετε το χρόνο σας.

(Μια μικρή παρένθεση. Ο ναρκισσιστής χρησιμοποιεί τις λέξεις "σκληρός" και "ευαίσθητος", αντί για "κακός" και "καλός". Χρυσώνει διαρκώς το χάπι. Χρησιμοποιεί διαρκώς τακτικές σύγχυσης, θόλωσης των πραγμάτων, στρέβλωση της πραγματικότητας, ρίχνει στάχτη στα μάτια, λασπολογεί, συκοφαντεί, κ.α. πολλά και άσχημα. Όπως έχουμε πει σε πολλά προηγούμενα άρθρα).

Να έχετε τα μάτια σας ανοικτά για πράξεις που δείχνουν έλλειψη σεβασμού και να είστε επιφυλακτικοί.

  • 9 Οκτωβρίου 2018
  • narcadmin

Σχόλια

Βαγκελης

13 Δεκεμβρίου 2018 στις 09:49

Έτσι ακριβώς είναι απιστευτο μίσος κακία χιλιόμετρα μακριά από αυτούς εμένα με έκανε να πιστευω ότι δεν υπάρχει λόγος να ζω ψέματα παράλληλες σχέσεις το μόνο που δεν μπορούν για ένα παράξενο τρόπο να γλιτώσουν είναι η κατάθλιψη πολλές φορές την είδα να μελανιαζει.

Βαγκελης

1 Ιανουαρίου 2019 στις 15:24

Χρησιμοποιούμε εκφράσεις του τύπου αυτός ο κόσμος είναι για τους δυνατούς και εγώ είμαι μια απ αυτές ή το άγριο θηρίο όταν θέλει να πιάσει το θήραμα βρίσκει τα ευαίσθητα σημεια του, εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση. το πιο δυνατό της σημείο ήταν ο μήνας του μέλιτος εκεί που με έκανε να πιστεψω ότι εγώ είμαι ο εκλεκτός. χειριστηκοτητα για σεμινάριο.

Ana ana

27 Ιουνίου 2019 στις 12:53

Eixa kai ego mia tetoia periptosi, den iparxei, ola ta kaka se ena atomo, eutixos pou glitosa.

 

12 Ιουλίου 2019 στις 20:58

Δεν θα μπορουσε να τα πει καλυτερα...νομιζω οποιος εχει συνάψει σχεση με τετοιο ατομο η γυναικα η αντρα...στην αρχη θα σε σαγηνεύει μολις βρει τα κουμπια σου και τον ερωτευτεις τοτε αυτος/η θα σε περιμένει και εκει αρχιζει ο εφιαλτης θα αμφισβητείς την ιδια σου τη λογική ακουγεται τρομακτικό κι ωμος θα αμφισβητείς την ιδια σου τη λογική

Victim of Narcissistic Abuse

29 Απριλίου 2020 στις 21:23

«Δεν προσαρμόζεται ο ναρκισσιστής στην κατάσταση, πρέπει η κατάσταση και όλοι όσοι συμμετέχουν να προσαρμοστούν στο ναρκισσιστή»
Αυτο το σημείο του άρθρου, τα λέει ΟΛΑ!!!!!

Χρυσάνθη

12 Αυγούστου 2020 στις 00:34

Πολύ ωραία ανάλυση αυτής της διαταραγμένης προσωπικότητας του νάρκισσου. Εγώ μόλις κατάφερα να βγω από σχέση και γάμο 30 συνολικών ετών με έναν τέτοιο άνθρωπο. Δεν πρόσεξα τα σημάδια... Πάντα όμως υπήρχαν. Έφτασα στο σημείο της απόλυτης άρνησης. Κόντεψα να χάσω τη δουλειά μου... Και όταν συνειδητοποίησα ότι με οδηγεί να χάσω και το μυαλό μου πήρα την απόφαση να φύγω από μια σχέση που ήμουν μόνη μου έτσι κι αλλιώς..Με απατούσε συστηματικά, μου δημιουργούσε ενοχές και μόνιμη ανασφάλεια...Με έβαζε σε συνεχή σύγκριση με όλες τις πρώην του (εκτός από αυτόν, είχαν ρόλο και μάνα του με την αδερφή του) Προσπαθούσα χρόνια να φύγω αλλά συνεχώς έπεφτα στην παγίδα στο ότι δεν άξιζα τίποτα (ούτε Πακιστανός δεν θα πήγαινε μαζί μου) ενώ είχα αναλάβει τα πάντα, τίποτα δεν έκανα σωστά, ούτε καν τη δουλειά μου... ..χρειάστηκα υποστήριξη από ψυχολόγο για να στηρίξω τις επιλογές και τις αποφάσεις μου... Προσπαθεί να με εξοντώσει οικονομικά μη δίνοντας την διατροφή του παιδιού. Απόλυτα κακοποιημένη ψυχικά και ηθικά... Χτίζω τοίχους για να τον αποφύγω αλλά έχουμε και ένα παιδί το οποίο χρησιμοποιεί για να μαθαίνει τις κινήσεις μου....

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.