Το παράδοξο του ναρκισσιστή

Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για μια παράδοξη συμπεριφορά που χρησιμοποιεί ο ναρκισσιστής εναντίον σας.

Το θέμα είναι λίγο λεπτό και δύσκολο να το κατανοήσετε, αλλά αν προσπαθήσετε θα δείτε μεγάλη βελτίωση στο να μην επηρεάζεστε πια εύκολα από τα τρελλά λόγια που ξεστομίζει ο ναρκισσιστής για να σας αποσυντονίσει.

Όλοι ξέρουμε πώς δουλεύει η προπαγάνδα: μια κατάσταση παρουσιάζεται διαστρευλωμένη, υπερβολική, τρομακτική, φιλτραρισμένη μέσα από μια οπτική γωνία κατάλληλα διαλεγμένη ή κατασκευασμένη, ώστε να μας βολεύει, να μας αρέσει ή να μας διευκολύνει να πιστέψουμε το ψέμα από την αλήθεια.

Την ίδια τακτική χρησιμοποιεί ο ναρκισσιστής όταν επιχειρεί να μας υποτιμήσει, να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, να μας τρελάνει. Ο ναρκισσιστής είναι ταλέντο στο να αλλάζει την πραγματικότητα και να τονίζει όποια πλευρά θέλει, την καλή ή την κακή.

Κι εμείς πιστεύουμε την προπαγάνδα του ναρκισσιστή εναντίον του εαυτού μας. Ξέρουμε οτι δεν είναι η αλήθεια όμως την πιστεύουμε.

Όταν συμβαίνει αυτό τότε παγιδευόμαστε στον πλαστό και τοξικό κόσμο που φτιάχνει ο ναρκισσιστής. Και εκεί δε συμβαίνει τίποτα καλό.

Νιώθουμε ανυπόφορα και πνιγόμαστε.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε οτι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει από μόνη της γιατί αυτό ακριβώς είναι το παιχνίδι που μονίμως, κάθε στιγμή, παίζει ο ναρκισσιστής.

Η κατάσταση μπορεί μεν να μην αλλάζει, αλλά η δική μας κατανόηση για το παιχνίδι αλλάζει και μάλιστα πάντα προς το καλύτερο.

Θυμηθείτε οτι στόχος της κακοποίησης του ναρκισσιστή είναι να μας εξουδετερώσει με το να μας εκπαιδεύει να νιώθουμε απελπισία, ματαιότητα και οτι είμαστε ανήμποροι. Όταν το κατορθώνει αυτό ο ναρκισσιστής νιώθει υπέροχα.

Ο ναρκισσιστής είναι τόσο συναισθηματικά πιεστικός και εξουθενωτικός, που λέμε δεν μπορεί, δίκιο θα έχει, αφού μπαίνει στον κόπο να μου προκαλέσει τέτοιο πόνο!

Όμως δεν έχει δίκιο.

Ο πόνος που νιώθουμε είναι εξαιτίας του φόβου οτι υπάρχει η πιθανότητα αυτά που λέει για εμάς να είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα ο φόβος είναι που μας πονάει.

Ο φόβος πως ίσως είμαστε κακοί άνθρωποι. Ότι κάτι στραβό συμβαίνει με εμάς. Ότι δε μπορούμε να διορθωθούμε με κανέναν τρόπο.

Η προπαγάνδα του ναρκισσιστή είναι ένα πολύ παράδοξο φαινόμενο και ευτυχώς καταδικασμένο να αποτύχει. Αντιστρέφεται από μόνη της και αυτο-ακυρώνεται. Να για ποιο λόγο.

Ο ναρκισσιστής προσπαθεί να σου κάνει κακό με το να επιχειρεί να βλάψει την αυτο-εικόνα σου, δηλαδή με το να σε κάνει να νομίζεις οτι είσαι εσύ ο κακός. Μα δε θα δοκίμαζε κάτι τέτοιο αν ήσουν όντως κακός! Θα ήταν άκυρο.

Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ερμηνεύεις το χάος που σου προκαλεί ο ναρκισσιστής είναι ακριβώς αυτό, αποδεικνύει οτι τελικά εσύ είσαι εκείνος που κάνει τα πράγματα σωστά και βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Όταν μάθεις να ερμηνεύεις τις τακτικές του ναρκισσιστή με ακρίβεια, θα συνειδητοποιήσεις πως ό,τι κακό λέει για σένα και όποιο κακό συναίσθημα σε οδηγεί να νιώσεις, είναι στην πραγματικότητα σημάδι οτι τα πας καλά. Ο ναρκισσιστής νιώθει να απειλείται όταν τα πας καλά.

Νιώθει να απειλείται από εσένα που δε μπορεί πια να ελέγξει, που πια δεν πέφτεις στις παγίδες του. Διότι τώρα είσαι πια ελεύθερος να ξεφύγεις εντελώς από την επηροή του.

Κι όσο περισσότερο αισθάνεται έτσι ο ναρκισσιστής, τόσο περισσότερο θα σε στοχοποιεί και θα σε κυνηγάει. Νομίζει οτι έτσι πρέπει να κάνει.

Τελικά θα φτάσεις στο σημείο να παίρνεις ως θετικό σημάδι το οτι ο ναρκισσιστής σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Ακούγεται παράδοξο όμως ακριβώς αυτή είναι η αλήθεια.

Οι προσπάθειές του να σε "σπάσουν" θα σου δίνουν περισσότερη δύναμη και κουράγιο. Διότι χωρίς να το επιδιώκουν, σου θυμίζουν οτι κινείσαι δυναμικά προς τα έξω από τον τοξικό κόσμο και την επηροή του ναρκισσιστή.

Και αυτή είναι η μόνη κατεύθυνση στην οποία αξίζει να κινηθείς.

  • 9 Δεκεμβρίου 2018
  • narcadmin

Σχόλια

Βαγκελης

2 Ιανουαρίου 2019 στις 8:10

Πέρασαν σχεδόν 2 μήνες από τότε που έφυγα 2 επωδυνοι και συνάμα λυτρωτικοι μήνες αυτοί της απεξάρτησης. Αυτό που σώζει είναι το νο κοντακτ καμία επαφή ούτε καλημέρα. εκεί ο ψυχοπαθής γινεται ανισχυρος χάνει την επιροη από πάνω σου. το μυαλό έχει την δύναμη να ξεχνα. με την βοήθεια ψυχολόγου πνευματικου φίλου αρχίζεις να παίρνεις την ζωή στα χέρια σου να γινεσαι δυνατός να καταλαβαινεις όλο το κινδυνο που διατρεχεις στα χέρια αυτηνης ότι όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο ψυχικό σχολείο που έβγαλες πέρα και γινεσαι δυνατός γιατί πέρασες το χειρότερο. καλή ανάρρωση σε όλους μας.

Victim of Narcissistic Abuse

29 Απριλίου 2020 στις 21:00

«ψυχικό σχολείο» ! Δεν θα μπορούσα να βρω ευστοχότερο ορισμό!!! Μπράβο Βαγγέλη!
Ναι, είναι ψυχικό σχολείο απο το οποιο βγαινεις δυνατός και πλεον γνωρίζεις τα «σημαδια» του ναρκισσου και απομακρυνεσαι έγκαιρα απο αυτον αν σου τυχει ξανα καποιος τέτοιος στο μέλλον.
Τωρα ξέρω!!!!
Σε όποια μελλοντική σχεση, φιλική ή ερωτική ή επαγγελματική, ΠΡΩΤΑ φιλτραρισμα και ΤΕΣΤ!!!!
Δεν θα την ξαναπατήσω!!!!

ΕΦΗ

25 Αυγούστου 2020 στις 10:56

στην προσπάθεια μου να βρω απαντήσεις στα ατελειωτα γιατί που με στοιχειώνουν " έπεσα "πάνω στη σελίδα σας.Πολύ χρήσιμη κατάτη γνώμη μου.
Είμαι και εγώ ένα απο τα πολλά θύματα τέτοιων ανθρώπων και τολμώ να πω οτι ένοιωσα ανακούφιση οτι τελικά δεν είμαι τρελλή,όντως υπάρχει αυτή η κατάσταση...
Βρίσκομαι στην αρχή του αγώνα μου για απελευθέρωση.ἐχει μόλις ένα μήνα που τόλμησα να δω την κατάσταση όπως πραγματικά είναι και να πάρω την απόφαση να φύγω.Βέβαια ακόμη δε μπορεί να χωρέσει το μυαλό μου πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με τον οποίο έζησες 23 χρόνια και του κατέθεσες τη ψυχή σου να μην σε έχει αγαπήσει ποτέ , να σε έχει εξαπατήσει χιλιάδες φορές ,να σε έχει αντικαταστήσει με κάποιαν άλλη χωρίς ομως να σε χωρίσει και να θυμώνει γιατί το ανακάλυψες...23 χρόνια δεν άκουσα ποτέ το όνομα μου παρά μόνο μια φορά.ΖΩΗ ΜΟΥ με φώναζε...και απο οτι κατάλαβα όντως ήμουν,οχι όμως με την έννοια που νόμιζα εγώ.ΝΑΙ ΗΜΟΥΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ γιατι τον έτρεφα,του έδινα λόγω ύπαρξης ,του έδινα προοπτική κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης οχι όμως γιατί ήμουν η αδερφή ψυχή του.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ είναι αυτά. Όλα αυτά τα άρθρα που διάβασα το τελευταίο διάστημα με έχουν βοηθήσει αφάνταστα στο να καταλάβω κάποια πράγματα και να αλλάξω λίγο τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την κατάσταση.Βοήθεια και δουλειά με τον εαυτό μου ,θέλω εγω,γιατί άνθρωποι σαν εμένα που μπλέκουν και υπομένουν τέτοιες καταστάσεις κάποιο πρόβλημα στο ψυχισμό τους έχουν και το μόνο τελικά καλό που βγαίνει απο όλη αυτη την κόλαση που ζήσαμε δίπλα σε ΝΔΠ είναι οτι αντιλαμβανόμαστε τα κενά και τις αδυναμίες της δικής μας προσωπικότητας .
Εύχομαι να μπορέσω να γλυτώσω απο την επιρροή του.Τις πρώτες ημέρες προσπάθησε να επικοινωνήσει με λόγια αγάπης ,τώρα έχει εξαφανιστεί,βάζει τρίτους με ανόητες δικαιολογίες να με πλησιάσουν,έρχονται απο το σπίτι μου μεσάνυχτα και μου χτυπούν το κουδούνι και δε ξέρω τι άλλο θα ακολουθήσει.Νομίζω οτι είχα άγνοια κινδύνου μέχρι τώρα και ανησυχώ για το που μπορεί ο θυμός του να φτάσει. Παρόλο που έχει εξαφανιστεί την τελευταία εβδομάδα,αισθάνομαι την οργή του γύρω μου,δε ξέρω πως να σας το εξηγήσω και νοιώθω οτι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί πάλι μπροστά μου για να με τιμωρήσει.Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω ποια θα είναι αυτή η τιμωρία...

ΕΦΗ

25 Αυγούστου 2020 στις 11:17

το μεγαλύτερο μπέρδεμα του μυαλού μου είναι το εξής.Τελικά είναι άρρωστοι?η έχουν πλήρη επίγνωση της συμπεριφοράς τους?πρέπει να τους δίνουμε ελφρυντικά η οχι?

narcadmin

25 Αυγούστου 2020 στις 20:08

ΕΦΗ καλησπέρα. Αντί για τη λέξη άρρωστοι εγώ προτιμώ το χαρακτηρισμό ψυχο-συναισθηματικά ΑΝΑΠΗΡΟΙ απέναντι στην κοινωνία, διότι απέναντι στον εαυτό τους είναι μια χαρά ευαίσθητοι. Θα σου δώσω ένα ανάλογο παράδειγμα για να καταλάβεις. Κάποιοι άνθρωποι τυχαίνει να γεννηθούν με σωματική αναπηρία, π.χ. τους λείπει ένα μέλος, χέρι ή πόδι. Στους ναρκισσιστές τους λείπει η κοινωνική ενσυναίσθηση, το να νιώθουν τους άλλους. Όμως καταλαβαίνουν τους άλλους λογικά με το μυαλό, δηλαδή ένας ναρκισσιστής καταλαβαίνει πολύ καλά πότε νιώθεις στενοχώρια, χαρά, κλπ και για ποιό λόγο, αλλά δεν το νιώθει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή. Τους λείπει κάποιος ψυχο-συναισθηματικός μηχανισμός που οι νορμάλ περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν. Είναι ανάπηροι. Αντιλαμβάνονται οτι διαφέρουν από τον περισσότερο κόσμο, αλλά προσποιούνται οτι δεν είναι έτσι, διότι η ιδέα της αναπηρίας τους τους ενοχλεί πάρα πολύ. Αυτή η αναπηρία τους κάνει να έχουν υπερτροφικό εγωισμό, αφού μόνο τον εαυτό τους νιώθουν και καταλαβαίνουν, και κανέναν άλλον. Επίσης τους κάνει να νιώθουν κοινωνική δυσφορία, μανίες καταδίωξης, κοινωνική εχθρότητα, κλπ. Όταν δε θες να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη γιατί σε ενοχλεί που δεν έχεις χέρι ή πόδι πώς θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος; Δε θα γίνεις. Με τις λέξεις εαυτό στον καθρέπτη εννοώ φυσικά την ψυχή. Απέναντι στην κακή συμπεριφορά τους δεν είμαστε εκδικητικοί, χάνουμε το χρόνο μας έτσι, αυτό που πρέπει να κάνουμε απέναντί τους είναι να θωρακίζουμε τον εαυτό μας, να προστατευουμε τον εαυτο μας, αυτοι δεν προκειται ποτε να το κανουν για εμας, να τους λέμε όχι πολύ σθεναρά και αν τα πράγματα γίνουν αφόρητα ή και απαράδεκτα, ίσως και εγκληματικά, να φεύγουμε. Προϋπόθεση να μην εξαρτώμαστε από αυτούς και να είμαστε σε θέση να φύγουμε.

ΕΦΗ

29 Αυγούστου 2020 στις 16:40

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση.Απο ένστικτο απέφυγα να κάνω παιδί μαζί του,απο ένστικτο φρόντισα να μην έχω καμμία οικονομική εξάρτηση απο αυτόν όμως το ένστικτο μου δε με βοήθησε στο να του αποκρύψω κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες.Ήξερα οτι είναι πολύ φιλοχρήματος και ονειρευόταν πλούτη και μεγαλεία και έκανα το αδιανόητο.( γιατί άραγε του το είπα?Μήπως για να μη τυχόν τον χάσω?)Του είπα οτι πουλάμε το πατρικό μας σπίτι (είμαστε 3 αδερφές) το οποίο έχει μια αρκετά μεγάλη αξία και ...αυτό ήταν.Άρχισε να ονειρεύεται βίλες ,αυτοκίνητα,επιχειρήσεις πριν καν πουληθεί το σπίτι.Όχι το σπίτι,ολόκληρη να πουληθώ τα λεφτά δεν φτάνουν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα όνειρά του...Εδώ και πολλά χρόνια ήξερα οτι είναι σαν ένα βαρέλι χωρίς πάτο-δεν αντιδρούσα όμως.Είχε έναν καταπληκτικό τρόπο να με κάνει να πληρώνω για τα πάντα εγώ.
Εξόδους,ρούχα,εκδρομές.Στα 23 χρόνια το μόνο δώρο που πήρα ήτανε ένας σταυρός (αφού πρώτα είχε πάρει το δικό μου γιατί του άρεζε) και μία φορά που πλήρωσε μια εκδρομή.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.Τόσο κοροἱδο υπήρξα.Τόσο μεγάλο πρόβλημα στο ψυχισμό μου έχω.Δε φταίει αυτός,εγω είμαι υπεύθυνη για αυτά που ανέχτηκα.Μπράβο του που κατάφερε να με δουλεύει έτσι...Το οτι με κυνηγάει με τόση μανία αυτή τη στιγμή και δηλώνει τόσο ερωτευμένος είναι σίγουρα γιατί έχασε τα χρήματα που αργά η γρήγορα είναι να πάρω.Αυτό είναι που με κάνει και φοβάμαι πολύ τι μπορεί να επακολουθήσει.Δε νομίζω να τα παρατήσει τόσο εύκολα.Χρειάζομαι όμως την εμπειρία σας να με βοηθήσετε να καταλάβω μέχρι που είναι ικανοί τέτοιοι άνθρωποι να φτάσουν.Έχω βρει άλλο σπίτι όμως θα χρειαστεί περίπου 2 μήνες μέχρι να μπορέσω να μετακομίσω.Ελπίζω να τα καταφέρω να εξαφανιστώ,όμως μέχρι τότε τι γίνεται?Συνεχώς εμφανίζεται μπροστά μου.Δε ξέρω τι στάση να κρατήσω.Να προσποιηθώ οτι πιστεύω στα ερωτόλογα του (να σημειωθεί συγνώμη δε ζητάει),για να τον έχω εφησυχασμένο η να διατηρήσω την τωρινή μου στάση που του λέω οτι δε δέχομαι την απιστία και τέρμα τελείωσε?

narcadmin

29 Αυγούστου 2020 στις 20:05

ΕΦΗ γεια σου και παλι. Το ποια σταση πρεπει να κρατησεις απεναντι του πρεπει να συμφωνει με την ΑΠΟΦΑΣΗ που πηρες για τον εαυτο σου, για το τι θα κανεις απο δω και περα με τη ζωη σου και με την τελειωμενη αυτη σχεση. Αυτο εσυ μονο το απαντας, δε μπορω να σου πω εγω ουτε κανενας αλλος τι θα ειναι αυτο. Το μονο σιγουρο ειναι οτι σε οποια αποφαση παρεις θα πρεπει να εισαι 100% σταθερη και απεναντι στον εαυτο σου, αλλα εννοειται και απεναντι στο ναρκισσιστη. Να περιμενεις τουλαχιστον μία πολύ άσχημη αντίδραση από μεριάς του, θα σε φοβίσει με κάποιον τρόπο που γνωρίζει οτι περνά σε εσένα συγκεκριμένα, αλλά εσύ πρέπει να είσαι ΒΡΑΧΟΣ στην απόφαση σου. Π.χ. κατα τη διαρκεια της μετακομισης μπορει να επιχειρισει να σε σαμποταρει, να σου κανει ζημιες, κλπ. Θα πρεπει να την κανεις τη μετακομιση οσο πιο γρηγορα γινεται, σε στιγμη που δε γνωριζει, νυχτα, που λεμε. Εννοειται δεν του δινεις νεα διευθυνση διοτι θα εξακολουθησει να σε κυνηγαει στο νεο σπιτι, να εισαι σιγουρη. Είναι εξαρτημένος από εσένα, την παρουσία σου, τις προοπτικές που του δίνεις στη ζωή, οικονομικές κλπ, και αν φυγεις είναι σα να παίρνεις από το σκύλο το κόκκαλο από το στόμα. Να προστατεψεις το πατρικο σου σπιτι, μην τυχον και παει εκει και κανει δολιοφθορες, να το περιμενεις αυτο, διοτι νιωθει οτι το χανει το σπιτι, και ο ναρκισσιστής πιστεύει οτι αν δεν το παρει αυτος τοτε δεν πρεπει να το παρει κανενας! Θα σε πιέζει συνεχώς να πουλήσεις. Ευτυχώς δεν εξαρτάσαι οικονομικά από αυτόν, γιατί τότε θα σε στραγγάλιζε οικονομικά μέχρι να πουλήσεις. Δε θα σου έδινε λεφτά ούτε για σουπερμάρκετ. Δυστυχώς αυτά που σου λέω είναι αληθινά και οι πραγματικοί ναρκισσιστές έτσι φέρονται. Είναι προβλέψιμοι. Στο πατρικό σου πρέπει να μένει κάποιος και να μην είναι άδειο. Ό,τι σου λέει σε αυτή τη φάση, ερωτόλογα, εκβιασμοί, εκφοβισμοί, απειλές ή ο,τιδήποτε άλλο, είναι προσπάθειες να σε φέρουν πίσω και μόνο, διότι βλέπει οτι φεύγεις. Δεν έχει και τόση σημασία το τι θα του λες απο δω και πέρα, το αν θα κάνεις οτι τον πιστεύεις για να τον εφησυχάζεις ή όχι, όσο το τι στάση κρατάς ΕΜΠΡΑΚΤΑ, το τι κινήσεις ΚΑΝΕΙΣ για σένα από δω και πέρα. Αυτές οι κινήσεις σου είναι που τον τρομάζουν, διότι θα τον βάλουν απότομα στην πραγματικότητα της νέας του ζωής που πρέπει να αντιμετωπίσει από δω και στο εξής. Αυτός ό,τι λόγια κι αν του λες θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να σε πισωγυρίζει. Αν θες χρησιμοποιησε τη λεγομενη Gray Rock τεχνικη, δηλαδη μην του δειχνεις καμια συναισθηματικη αντιδραση σε οσα σου λεει (για να σε ψαρεψει ή οποιοδηποτε αλλο λογο), ούτε να του δίνεις πληροφορίες για σένα και τα σχέδιά σου (πολύ σημαντικό αυτό!). Αυτό θα τον αποσυντονίσει για λίγο καιρό και θα τον κάνει να αναρωτιέται για σένα. Κράτα αυτή τη στάση μέχρι να ξεφύγεις και να ξεμπερδέψεις και να βρεθείς σε νέο ασφαλές περιβάλλον.

ΕΦΗ

30 Αυγούστου 2020 στις 10:05

Είναι τεράστια η βοήθεια που τόσο απλόχερα μου προσφέρετε και όσα ευχαριστώ και να σας πω είναι λίγα.Η απόφαση μου να φύγω είναι οριστική.Είναι μονόδρομος. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να λειτουργώ με τη λογική και όσες παρεμβολές δέχομαι απο το συναίσθημα τις απορρίπτω.Νομίζω οτι πρώτα πρέπει να αποδράσω και μετά να γλείψω τις πληγές μου.Θέλω να σας ρωτήσω δυο νάρκισσοι μεταξύ τους παντρεύονται? Έχει γυρίσει στην πρώην γυναίκα του με την οποία είχε χωρίσει πριν 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή μαζί στρώνουνε το χάρτη για το πως θα με εξαπατήσουνε.Είναι ποτέ δυνατόν?Αυτός υποτίθεται τη συχαινότανε δεν ήθελε καμμία σχέση μαζί της και τώρα τον βοηθάει προκειμένου να επωφεληθεί?Που πήγα και έμπλεξα και χαμπάρι δεν πήρα.Με φοβίζει το οτι δεν έχω να παλέψω με ένα αλλά με δύο διεστραμμένα μυαλά.Την απόφαση μου την έχω πάρει και με τη βοήθεια του Θεού εύχομαι να τα καταφέρω.Όπως έγραψα και στην αρχή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ η βοήθεια που προσφέρει αυτό το site και προσωπικά εσείς σε μπερδεμένους και πληγωμένους ανθρώπους σαν εμένα και εύχομαι να έχετε τη δύναμη και τις αντοχές να συνεχίσετε την προσφορά σας για πολύ καιρό ακόμη.

narcadmin

30 Αυγούστου 2020 στις 21:11

Σε ευχαριστώ πολύ Έφη. Προσπαθώ να στίβω το μυαλό μου, μαζί με την εμπειρία που έχω γύρω από το θέμα, για να απαντάω στις ερωτήσεις σας όσο πιο αποτελεσματικά μπορώ, να σας δίνω έναν τρόπο σκέψης και δράσης που δουλεύει πράγματι απέναντι στους ναρκισσιστές. Βοηθάω και τον εαυτό μου έτσι.
Το οτι πρέπει πρώτα να αποδράσεις πριν κάνεις ο,τιδήποτε άλλο είναι επίσης μονόδρομος! Η επίδραση του ναρκισσιστή επάνω σου είναι τοξική και βέβαιη, διότι οι άνθρωποι απορροφούμε την τοξικότητα από το περιβάλλον μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε, θα τον υπομείνω, θα αντισταθώ, είμαι δυνατός χαρακτήρας και δεν επηρεάζομαι, κλπ. Όλα αυτά είναι λάθος! Επηρεάζεστε. Η ζημιά που παθαίνουμε από τους ναρκισσιστές είναι πραγματική.
Είναι περισσότερο από όσο νομίζεις πιθανό 2 ναρκισσιστές να παντρεύονται. Η μεταξύ τους σχέση είναι ασταθής όσο δεν παίρνει, κρέμεται από μια κλωστή, αλλά μπορούν και μένουν μαζί με μια σειρά συμβιβασμών, ανταλλαγών, υποσχέσεων, αυταπάτες, πολλές αυταπάτες. Για αυτό ένα ζευγάρι ναρκισσιστών θεωρεί τους πάντες απειλή και είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί στο ποιους συναναστρέφονται. Οποισδήποτε δεν ταιριάζει με το μοντέλο ύπαρξής τους τον εξοστρακίζουν με το καλημέρα.
Να μη φοβάσαι, διότι δεν έχεις να τα βάλεις με 2 διεστραμμένα μυαλά, αλλά μόνο με ένα. Εσύ δεν έχεις καμία σχέση ή επαφή με την πρώην του ώστε να σε επηρεάζει μέσω τριγωνισμού ή να σε κάνουν μπαλάκι μεταξύ τους. Επίσης ο ναρκισσιστής δεν επηρεάζεται από γνώμες ή χειρισμούς τρίτων, ακόμη και αν είναι η γυναίκα του. Το ξέρω οτι θα έχεις βαρεθεί να ακούς πράγματα του τύπου, μα πόσο τον επηρεάζει αυτή στο να παίρνει αποφάσεις, σκυλάκι τον έχει! Αυτά δεν ισχύουν για τους ναρκισσιστές. Την πρώην τη χρειάζεται για τον εαυτό του, για να παίρνει τη δόση του, τώρα που εσύ φεύγεις. Μια χαρά σκατά μπορεί να περνάει για πάντα μαζί με μια άλλη ναρκισσίστρια, διότι η σχέση τους δεν είναι αληθινή σχέση, αλλά σχέση εκμετάλλευσης. Ο ένας ρουφάει το αίμα του αλλουνού. Τρέφονται από τη μιζέρια και τη δυστυχία και την καταπίεση που προκαλούν ο ένας στον άλλον. Αν η "σχέση" που έχει ο ναρκισσιστής του τροφοδοτεί τον υπετροφικό εγωισμό του σε όλα τα επίπεδα, όπως αυτός το αντιλαμβάνεται, η σχέση θα κρατήσει ακόμα και αν παίζουν μεταξύ τους ξύλο.

ΕΦΗ

31 Αυγούστου 2020 στις 07:58

Περιγράψατε τη σχέση του με την πρωην-νυν γυναίκα του όπως ακριβώς είναι.Παίζουν ξύλο, βρίζονται και όμως εκεί.Νομίζω οτι έχει και κάποια πιτσιρίκα και τέλος πάντων αντικαταστἀτριες έχει.Αφού λοιπόν έχει φροντίσει να έχει γυναίκες γύρω του εμένα γιατί δε με αφήνει στην ησυχία μου?Του λέω σε όλους τους τόνους οτι η ζωή συνεχίζεται και οτι δε γυρνάω γιατί μετά τόσα ψέμματα δεν τον εμπιστεύομαι πια.Απο το ένα αυτί μπαίνουν απο το άλλο βγαίνουν.Αρνείται τα πάντα και η μόνη απάντηση που μου δίνει είναι αν δεν σε αγαπώ όπως λες γιατί σε ψάχνω?
Το θέμα είναι οτι κάθε φορά που μιλάμε στο τηλέφωνο εμένα με διαλύει.Νιώθω πίκρα και αδειάζω.Όσα βηματάκια προόδου κάνω ακυρώνονται στη στιγμή.Και χρειάζομαι ημέρες να συνέλθω...Πόσο δύσκολο είναι θεέ μου.Συγνώμη που γίνομαι φορτική αλλά με βοηθάει πολύ η γνώμη σας.

narcadmin

31 Αυγούστου 2020 στις 21:37

Έφη πρέπει να καταλάβεις οτι ο τρόπος που εννοούμε εμείς τη λέξη "σχέση" δεν υπάρχει για το ναρκισσιστή. Αυτός μόνο παίρνει. Άμα μπορεί να έχει 100 γυναίκες, θα τις έχει. Δεν αφορά τις γυναίκες, αφορά τον ίδιο και μόνο και τα ατελείωτα θέλω του. Είναι ποτέ δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι ΚΑΛΟΣ σε μία σχέση, με ουσιαστικό τρόπο, να σε σέβεται, να σου δίνει πίσω και εσένα αυτά που και εσύ θες και είναι φυσιολογικά; Αδύνατον. Σκέψου το. Αν σου δίνει κάτι, ψίχουλα, είναι μόνο ίσα-ίσα για να σε κρατήσει εκεί. Πρέπει να ανεβάσεις την αυτο-εκτίμησή σου, για να μπορείς να βρίσκεις αποκρουστική και υποβιβαστική για εσένα μια τέτοια κατάσταση κι έτσι να τη διώξεις από τη ζωή σου γρήγορα σαν αστραπή. Αλήθεια, για ποιό λόγο του μιλάς στο τηλέφωνο; Γιατί του δίνεις αυτό που θέλει; Και μόνο που του απαντάς στο τηλέφωνο παίρνει επιβεβαίωση.

ΕΦΗ

1 Σεπτεμβρίου 2020 στις 09:00

Έχετε δἰκιο,το ξέρω.Πρέπει να ανεβάσω οχι μόνο την αυτοεκτίμησή μου αλλά και να ψάξω να βρω και να διορθώσω όλα αυτά τα κρυμμένα προβλήματα της ψυχής μου που με οδήγησαν στο να ανεχτώ αυτή τη χειριστική συμπεριφορά τόσα χρόνια .Πρέπει να μάθω να ζω απο την αρχή.Διαβάζω όλα τα κείμενα της σελίδας σας συν άλλα τόσα ξανά και ξανά ,έχω καταλάβει αρκετά καλά τι σημαίνει ναρκισσιστής ,όμως ακόμη δε μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μου το πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες συμπεριφορές.Τέτοια βαμπίρ ,χωρίς ενοχές χωρίς συνείδηση.Το οτι στις δέκα φορές που παίρνει τηλέφωνο του μιλάω τη μία είναι γιατί θέλω να τον έχω όσο πιο ήρεμο γίνεται προκειμένου να μπορέσω να μετακομίσω χωρίς να με πάρει χαμπάρι.Όταν δε μπορεί να με βρεί για δυο ,τρείς ημέρες στο τηλέφωνο έρχεται και τη στήνει έξω απο το σπίτι μου και παρακολουθεί.Ενώ όταν του μιλάω ηρεμεί,τουλάχιστον έτσι μου δείχνει,με αποτέλεσμα να έχω περισσότερη ελευθερία κινήσεων.Στη φάση που βρίσκομαι τώρα δε με ενδιαφέρει εαν παίρνει επιβεβαίωση ,με ενδιαφέρει να δημιουργήσω τις προυποθέσεις εκείνες που θα μου επιτρέψουν να φύγω.Νομίζω οτι εαν του δώσω την εντύπωση οτι θα ξαναγυρίσω στο "μαντρί" του θα χαλαρώσει λίγο ο κλοιός του. Πιστεύετε οτι είναι λάθος η τακτική μου?Η γνώμη σας με ενδιαφέρει πάρα πολύ.

narcadmin

1 Σεπτεμβρίου 2020 στις 21:09

Έφη γεια σου. Το ποια τακτικη ακριβως πρεπει να χρησιμοποιησεις προσαρμοσε την ακριβως σε εκεινον, στο χαρακτηρα του και στις συνηθειες του. Για την ακριβεια, κανε ακριβως το αντιθετο. Αν σε εχει συνηθισει να φερεσαι με Α τροπο και προβλεψιμα, γινε απροβλεπτη. Ετσι θα δεις και εσυ τις δικες του αντιδρασεις και θα καταλαβεις αν εχει αντανακλαστικα η οχι, και ποσο μακρια ειναι διατεθειμενος να φτασει στο παιχνιδι του ή θα εγκαταλειψει, που αυτο θες. Γινε δυναμικη, σταθερη, δυσκολη, απροβλεπτη, αφοσιωμενη σε κατι αλλο εκτος απο εκεινον, προκειμενου να γινεις δυσκολο θυμα και να σε βαρεθει. Αυτο θες.

ΕΦΗ

14 Σεπτεμβρίου 2020 στις 01:34

καλησπέρα,να'μαι πάλι εδω να ζητάω απεγνωσμένα συμβουλές.Ἐγινα δυναμική,απρόβλεπτη δύσκολη και το αποτέλεσμα ήταν να ξεφύγει τελείως.Να σας δώσω ένα παράδειγμα.Με πήρε τηλ. και με ρώτησε άμα μπορεί να έρθει με ένα φίλο του -που ξέρει οτι δε θέλω ούτε να του μιλάω- στο σπίτι μου για ποτό.Του απάντησα όχι και του θύμησα οτι έχουμε συμφωνήσει αυτό το άτομο να μην έρχεται στο σπίτι μου.Μου είπε οκ.παρεξηγημένος φυσικά.Εγω ομως παρόλο που αισθάνθηκα καλά με τον εαυτό μου που μπόρεσα και αντιστάθηκα αισθάνθηκα και μια ανησυχία ,φοβία δε ξέρω τι ακριβώς ήταν.Σε δέκα λεπτά χτύπησε το κουδούνι και νατος έξω απο την πόρτα με λουλούδια ,ουισκι σα να μη συμβαίνει τίποτε.Δε τους έβαλα μέσα ,λέγοντας του οτι δε μπορεί να με γράφει έτσι οταν του λέω όχι.Έφυγε πολύ θυμωμένος.Και εκεί που είπα γλίτωσα επιτέλους θύμωσε δε θα με ξαναενοχλήσει με πήρε σε δυό μέρες τηλ. και με κάλεσε για ουζάκι.Αρνήθηκα για μια φορά ακόμα και εκεί έγινε το αδιανόητο.Ηρθε πάλι στο σπίτι μου με άλλο φίλο σα να μη συμβαίνει τίποτε,μου είπε οτι ήπιε πολύ και δεν αισθάνεται καλά,εγω έφαγα το παραμύθι και τους έβαλα μέσα και ουτε λίγο ούτε πολύ έκανε οτι πιο πρόστυχο μπορούσε να κάνει.Μόνος του παρακίνησε το φίλο του να μου την πέσει ,λέγοντας του ξέρω οτι έχω όμορφη γυναίκα (αυτή είμαι εγώ) σου επιτρέπω να τη χαιδέψεις και να τη φιλήσεις .Τρελλάθηκα ,αντέδρασα και εκεί είδα έναν άλλο άνθρωπο,ένα τέρας.Τους ζήτησα να φύγουν απο το σπίτι και μου απάντησε οτι αυτός είναι ο αρχηγός του σπιτιού(του δικού μου σπιτιού) και οτι απο εδω και πέρα θα γίνεται οτι θέλει αυτός.Ευτυχώς έφυγε μόνος του και δεν είχαμε δράματα.Την επόμενη μέρα με ξαναπήρε τηλ.σα να μην είχε συμβεί τίποτε.Χάνω το μυαλό μου.Προσπαθώ να κρατήσω μια ισορροπία μέχρι να μετακομίσω αλλά ο άνθρωπος δε παίζεται.Τη μια στιγμή με βομβαρδίζει με ερωτόλογα μετά το γυρίζει στη μαγκιά,λέγοντας οτι του ανήκω και κάτι τέτοια παλαβά.Δε ξέρω πως να αντιδράσω,τι να κάνω .Τι να κάνω για να τα παρατήσει,πως να συμπεριφερθώ.Έχει βγάλει μια κτητικότητα απέναντι μου πέρα απο κάθε λογική.Πως να τον κρατήσω ήρεμο μέχρι να εξαφανιστώ?Νόμιζα οτι θα ήταν εύκολο να προσποιηθώ οτι δεν τον έχω καταλάβει , αλλά μου είναι πολύ δύσκολο.Δε μπορώ να ξαναέχω ερωτική ζωή μαζί του,δε μου βγαίνει και αυτό τον εξαγριώνει.Ζω μέσα στο φόβο και την αγωνία.Αρχίζω και ανησυχώ μήπως εκτός απο νάρκισσος είναι και θεοπάλαβος .Ποιά αντίδραση μου πυροδότησε αυτη την αρρωστημένη κτητικότητα που βγάζει.Τι έκανα πάλι λάθος?

narcadmin

14 Σεπτεμβρίου 2020 στις 04:49

Έφη καλησπέρα. Δυστυχώς βλέπω οτι δεν κάνεις αυτά που λέει το σαιτ, αλλά παίζεις το παιχνίδι του ναρκισσιστή. Κι επειδή όταν κάθομαι και χάνω χρόνο και απαντάω προσωπικά στα σχόλια με τα υποτιθέμενα σοβαρά προβλήματα που έχουν τα θύματα, τουλάχιστον περιμένω να καταλαβαίνετε τι λέω, άρα και τι στάση πρέπει να κρατάτε απέναντι στο ναρκισσιστή. Αν πισογυρίζεις δεν παίρνεις στα σοβαρά τον εαυτό σου, και ούτε κι εκείνος σε παίρνει στα σοβαρά και συνεχίζει το βιολί του μαζί σου. Και ναι, συνειδητοποιησε οτι μπορει να γινει και επικινδυνος. Κι επειδη βλεπω οτι αυτη η ατελειωτη ανταλλαγη σχολιων μεταξυ μας δεν οδηγει πουθενα, απλα καταλαβε οτι αν ξαναστειλεις σχολιο και ειναι στο ιδιο στυλ, δε θα το δημοσιευσω.

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.