Μηρυκασμός αρνητικών συναισθημάτων

Ο ορισμός του μηρυκασμού στη Wikipedia:

«Ο μηρυκασμός αρνητικών σκέψεων ορίζεται ως ‘η επανάληψη σκέψεων στο μυαλό, με επίκεντρο τα συμπτώματα αγωνίας, τις πιθανές αιτίες της αγωνίας και τις συνέπειές της. Εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του μηρυκασμού, δείχνει ότι ο μηρυκασμός παρεμβαίνει στην ικανότητα των ανθρώπων να επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων και οδηγεί σε προσκόλληση στις αποτυχίες του παρελθόντος και σε απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον, που κατά τα άλλα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

[Δηλαδή, η συνήθεια του να παίζεις ξανά και ξανά τις κασέτες του ψυχοπαθούς στο μυαλό σου, επιβαρύνει την πνευματική σου υγεία, στρεβλώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι και λειτουργείς στην πραγματικότητα.

Με τον όρο κασέτες εννοούμε τα δράματα, τους παραλογισμούς, τις απογοητεύσεις, τους καβγάδες, τις στιχομυθίες, τις παγίδες, τις προσβολές, την κακοποίηση, την πάσης φύσεως εκμετάλλευση και ο,τιδήποτε άλλο στο οποίο ο ψυχοπαθής μας υποβάλλει.]

Η συνήθεια του μηρυκασμού οφείλεται σε γνωστικές προκαταλήψεις, στην παρουσία επιλεκτικής μνήμης και προσοχής στο άτομο, οι οποίες προδιαθέτουν να εστιάζουμε την προσοχή μας επιλεκτικά σε αρνητικά ερεθίσματα.

Επίσης ο μηρυκασμός είναι πιο συχνός σε άτομα που εκ χαρακτήρος είναι απαισιόδοξα, νευρωτικά, και έχουν την τάση να «τα ρίχνουν» στους άλλους, αποποιούμενα των ευθυνών.

Η τάση να στοχαζόμαστε αρνητικά γίνεται σταθερή με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κλινική κατάθλιψη. Ο μηρυκασμός συνδέεται ακόμα με την παρουσία γενικευμένου άγχους, μετα-τραυματικού στρες, ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, διατροφικές διαταραχές, και με τον αυτοτραυματισμό.»

Ο μηρυκασμός λαμβάνει χώρα αμέσως μετά το τέλος της σχέση με τον ψυχοπαθή. Η γνωστική παραφωνία, το PTSD, και οι έμμονες σκέψεις (μηρυκασμός) θα είναι μέρος της ζωής μας για αρκετούς μήνες. Αποτελεί ένα πολύ κοινό φαινόμενο. Οι εγκέφαλοί μας έχουν κυριολεκτικά καλωδιωθεί με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της σχέσης, ένας τραυματικός δεσμός είχε σχηματιστεί και, όταν η σχέση τελειώσει, και προχωρήσουμε σε απόσυρση, ο εθισμός στον ψυχοπαθή εμφανίζεται ως μηρυκασμός σκέψεων. Ο μηρυκασμός αποτελεί μέρος αυτής της πρώιμης διαδικασίας απόσυρσης. Ο μηρυκασμός είναι μια απόκριση στον τραυματικό δεσμό. Προσπαθούμε να βγάλουμε νόημα από μια εμπειρία που είναι απερίγραπτη και πολύ οδυνηρή για μας. Και μπορεί να είναι παρήγορη, ενώ βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα και εμπόδιο, μια συνεχιζόμενη εστίαση στον ψυχοπαθή και όχι στους εαυτούς μας και στο έργο που πρέπει να κάνουμε ώστε να μην ξανα-περάσουμε αυτή την εμπειρία.

Πρέπει να πούμε «ως εδώ».

Είναι πολύ επικίνδυνο, να συνεχίζουμε να στοχαζόμαστε το μακρινό παρελθόν την ίδια στιγμή που χρειάζεται να μετακινηθούμε προς τα εμπρός. Πολλοί διαχειριστές ιστότοπων στο internet που υποτίθεται πως βοηθούν επιζώντες, ενθαρρύνουν το μηρυκασμό δημοσιεύοντας το ένα άρθρο μετά το άλλο, καταγγέλοντας τους ασεβείς, κακούς ψυχοπαθείς/ναρκισσιστές και τις συμπεριφορές τους, αλλά αυτό που ΔΕΝ θα δείτε, είναι η ενθάρρυνση για ανάπτυξη και επούλωση. Αυτό που ΔΕΝ θα δείτε είναι επιζώντες να συζητούν τη δική τους θεραπευτική εμπειρία όταν έχουν μετακινηθεί σε μια φάση αυτο-προβληματισμού και εξαγνισμού των εσωτερικών τους δαιμόνων, που τους έκανε λεία για τα αρπακτικά εξ αρχής. Και αυτή είναι ανθυγιεινή συμπεριφορά. Είναι επιζήμια για την ανάκαμψη των επιζώντων. Είναι ανεύθυνο από εκείνους που έχουν θέσει τον εαυτό τους σε θέση «θεραπευτή» ή «βοηθού», να μην ενθαρρύνουν τον επιζώντα να ξεκινήσει την ανάκαμψη δουλεύοντας με τον εαυτό του. Δεν πρόκειται επομένως για τον επιζώντα, αλλά για το πόσα «likes» θα πάρει η σελίδα και πόσους περισσότερους επιζώντες με συμπτώματα συναισθηματικού μηρυκασμού μπορούν να «στρατολογήσουν».

Είναι τόσο λυπηρό να υπάρχουν επιζώντες που μένουν πάντα στάσιμοι, αγκυλωμένοι στον αέναο μηρυκαστικό στοχασμό τους, κατηγορώντας διαρκώς τους άλλους, και ποτέ δεν κινούνται προς τα εμπρός. Μερικοί από αυτούς τους επιζώντες πραγματικά νοιάζονται για την καλυτέρευση της κατάστασής τους, αλλά τους χτυπάνε στο σημείο του πόνου τους και αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν. Είναι τόσο σημαντικό, εάν είστε σοβαροί για την αποκατάστασή σας, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το πού θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε υποστήριξη. Υπάρχουν μερικοί επιζώντες που έχουν καλές προθέσεις και θα βοηθήσουν τους άλλους να προχωρήσουν προς τα εμπρός στην ανάρρωσή τους.

Η άποψή μου είναι να κινείστε προς τα εμπρός, αντί να ψάχνετε προς τα πίσω. Το να κατανοήσετε την εμπειρία σας είναι απαραίτητο, η βάση. Αλλά το να προχωράς ταυτόχρονα εμπρός στη διαδικασία είναι πολύ πιο σημαντικό από κάθε άρρωστο ψυχοπαθή και τι έκανε ή τι κάνει τώρα. Εσείς θα πρέπει να είστε το επίκεντρο της ζωής σας, όχι αυτός.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε στιγμές που θα ενεργοποιούνται τα οδυνηρά συμπτώματα του μηρυκασμού, των έμμονων σκέψεων, των συναισθηματικών ξεσπασμάτων, γιατί θα έχετε. Αυτές οι ωθήσεις μπορεί να εκδηλώνονται με τρόπο που να σας προβληματίζει και να σας ανησυχεί, ωστόσο, αν κινείστε προς τα εμπρός στην ανάκτηση σας και εργάζεστε σκληρά με τον εαυτό σας, αυτές οι στιγμές θα είναι λιγότερες και θα διαρκούν για όλο και μικρότερο διάστημα. Καθώς περνάει ο καιρός, κοιτάζοντας προς τα εμπρός, διαβάζοντας για πράγματα που έχουν ενδιαφέρον για σας, και ενθαρρύνοντας την προσωπική σας ανάπτυξη και δημιουργικότητα, ο ψυχοπαθής θα έχει σημασία όλο και λιγότερο, και η επιθυμία σας να τον συναντήσετε μέρα με τη μέρα θα λιγοστεύει.

Θέλω να βλέπω το μηρυκασμό ως συναισθηματική τεμπελιά εκ μέρους των επιζώντων. Είναι όντως σκληρή δουλειά το να σταματήσεις να κάνεις αυτήν τη ψυχο-συναισθηματική συνήθεια και μεγάλες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για να φτάσεις στο σημείο της μετάβασης. Όταν η εμμονή γίνεται συνήθεια και όλο και περισσότερο αποσπά την προσοχή σας από τον εαυτό σας, αυτό είναι αποφυγή της δουλειάς. Γιατί να θέτετε τον εαυτό σας σε τόσο πολύ περισσότερο πόνο, στην ανακύκλωση του πόνου επάνω σας; Πού σας βοηθάει αυτό; Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα, κάθε λεπτομέρεια για την ψυχοπάθεια, μπορείτε να ενημερώνεστε από τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, αλλά εάν δεν είστε στον κλάδο ως επιλογή σταδιοδρομίας, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε. Κανένας. Εστιάστε σε εσάς και στη ζωή σας.

Όταν μηρυκάζετε και κάνετε αέναους στοχασμούς δίνετε τον έλεγχο στον ψυχοπαθή. Φανταστείτε τον ψυχοπαθή να γελάει με εσάς, καθώς εσείς αναλώνεστε στις σελίδες του προφιλ του στο facebook. Θα ήξερε ότι εξακολουθεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή σας! Βλέποντας τα πράγματα έτσι, μου δώθηκε μια καλή συναισθηματική κλωτσιά για να κινηθώ προς την κατεύθυνση του να ασχοληθώ με τον εαυτό μου. Η αποφασιστικότητά μου να ανακάμψω, προέρχεται από την επιθυμία να είμαι όσο πιο μακριά από αυτήν την τοξική λακκούβα λάσπης, όσο το δυνατόν. Και ναι, μερικές από τις «ωθήσεις» (εμμονές, αναμνήσεις, ξεσπάσματα, κλπ) σας στο μέλλον θα έχουν να κάνουν με τον ίδιο, με τις αναμνήσεις σας από αυτόν, τους τόπους, τους ανθρώπους και πράγματα, αλλά θα έχουν εξασθενίσει πάρα πολύ.

Θα σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε και να προχωρήσετε, αν γράψετε μια αφήγηση για τον εαυτό σας, της κατάστασής σας στο παρόν, με ακρίβεια και ειλικρίνεια. Έτσι θα έχετε μια πιο ρεαλιστική αντίληψη του πόσο κακό υποστήκατε, και αυτό θα είναι αποκρουστικό για σας, περισσότερο αποκρουστικό σε σύγκριση με την καλή κατάσταση που επιθυμείτε να φτάσετε. Καθώς θα θεραπεύεστε, οι αναμνήσεις σας από αυτόν θα αλλάξουν. Θα θυμάστε περισσότερα «κακά», παρά «καλά» και αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ θετικό σημάδι για εσάς. Γιατί το μυαλό σας σε φάση επούλωσης θα μπορεί να ανασύρει τις κακές αναμνήσεις από αυτόν, που θα είναι μια ακριβής και πραγματική αντανάκλαση του ποιος ήταν ο χαρακτήρας του. Πλέον θα μπορείτε, πέρα από οποιεσδήποτε αυταπάτες και αμφιβολίες, να δείτε τι ήταν και τι έκανε. Αυτή η διαδικασία είναι η ανάκτηση.

Βάλτε στόχο να σταματήσετε τους μηρυκασμούς και την εμμονή σε αυτόν. Βρείτε ανθρώπους που επικεντρώνονται στην μετακίνηση σας προς τα εμπρός, ανθρώπους που θα μπορούν να είναι υποστηρικτικοί στο να σας βοηθήσουν να αλλάξετε εστίαση.

Μεγάλο μέρος της ανάκαμψης είναι ό,τι λέτε στον εαυτό σας. Μεγάλο μέρος της ανάκαμψης είναι οι επιλογές σας για το ποιος σας βοηθά να προχωρήσετε προς τα εμπρός και ποιος σας κρατά κολλημένο.

Ελπίζω να μπορείτε να επιλέξετε σωστά για το μέλλον σας.

Ειρήνη.

  • 2 Νοεμβρίου 2016
  • narcadmin

Σχόλια

Baaγκελης

21 Δεκεμβρίου 2018 στις 17:19

Αυτό είναι αλήθεια το ποιο βασικό είναι να πιστεψουμε ότι για να κλείσουν οι πληγές δεν είναι αυτοι το φάρμακο. πάλι τα ίδια θα γίνουν δεν αλλάζει τίποτα ξανά και ξανά τα ίδια θα γίνονται. Το άρρωστο μυαλό τους δεν επικοινωνει με το δικό μας. έχουν άλλο κόσμο. καταστρέφουν και καταστρεφονται και οι ίδιοι.

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.