Τρέξε σαν τον άνεμο!

Θα συζητήσουμε για κάποιο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλους όσους εμπλέκονται σε κάποιου είδους «σχέση» με ναρκισσιστές ή έχουν ναρκισσιστές μέσα στην οικογένεια ή στη δουλειά.

Οι ψυχοπαθείς κάποια στιγμή ξαφνικά μέσα στην υποτιθέμενη σχέση, και χωρίς να το περιμένει το θύμα, το απορρίπτουν, το διώχνουν ή το αντικαθιστούν με άλλο.

Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί σίγουρα σε κάποια φάση, και αν το θύμα (που κατά απόλυτη πιθανότητα είναι εξαρτημένο με κάποιον τρόπο από το ναρκισσιστή) δεν έχει σχεδιάσει κάποιο πλάνο, ούτε έχει προβεί σε ενέργειες απεξάρτησης, αυτονόμησης ή ακόμα και επιβίωσης, τότε προετοιμάζει απλώς τον εαυτό του να του τραβήξει ο ναρκισσιστής το χαλί κάτω από τα πόδια ακριβώς εκείνη τη στιγμή που δεν το περιμένει.

Την πρώτη φορά που ο ναρκισσιστής συναντάει το θύμα (ή το γεννάει), ξεκινάει να δουλεύει σκληρά με το συναισθηματικό κόσμο του θύματος, προσπαθώντας να το πείσει οτι η σχέση τους είναι αληθινή, γνήσια, οτι είναι ό,τι καλύτερο έχει ζήσει το θύμα ποτέ.

Στη συνέχεια, κάνει διάφορα ΤΕΣΤ στο θύμα. Τα υποβάλλει σε προσβολές, συγκαλυμμένες, του θολώνει / αλλάζει την πραγματικότητα με διάφορους ευρηματικούς τρόπους, το φέρνει σε δύσκολη κατάσταση, το εκθέτει, κλπ., και όλα αυτά γίνονται για να δει αν το θύμα θα τσιμπήσει το δόλωμα, αν θα ανεχτεί.

Εάν το θύμα τσιμπήσει και μείνει στη σχέση, (που σημαίνει οτι για να τα ανέχεται αυτά είναι εξαρτημένο με κάποιον τρόπο από τη σχέση με τον ψυχοπαθή), συνεχώς προσπαθώντας να φέρει πίσω εκείνο το αγαπημένο πρόσωπο που είδε στον ψυχοπαθή αρχικά, ο ψυχοπαθής τώρα ξέρει οτι μπορεί να κάνει τα ΤΕΣΤ (την κατάχρηση) όποτε θέλει πάνω στο θύμα, και το θύμα θα συνεχίσει να μένει εκεί, διαθέσιμο για περισσότερη κατάχρηση, κοκ, ένας φαύλος κύκλος υπέρ του ψυχοπαθούς και εις καταστροφικού βάρος του θύματος.

Αν για οποιοδήποτε λόγο η σχέση χαλάσει (που κατά πάσα πιθανότητα θα χάλασε διότι το θύμα κατάλαβε το παιχνίδι και έφυγε πρώτο), ο ψυχοπαθής βρίσκει ταχύτατα το επόμενο θύμα και ξεκινάει πάλι τη διαδικασία της παραπλάνησης για δημιουργία δήθεν καλής σχέσης κοκ.

Ο ψυχοπαθής απολαμβάνει την εξέλιξη του παιχνιδιού που στήνει, την παραπλάνηση, τα ΤΕΣΤ, το πόσο υποφέρει το θύμα από τα τεστ, την κοροϊδία, την αίσθηση κυριαρχίας, εξουσίας και υπεροχής που η πλασματική αυτή κατάσταση του προσφέρει.

Μάλιστα ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ την απόλαυση από το παιχνίδι και γι’ αυτό ψάχνει ΤΑΧΥΤΑΤΑ το επόμενο θύμα, αν το προηγούμενο φύγει.

Όσες περισσότερες φορές παίξει το παιχνίδι ο ψυχοπαθής, τόσο πιο καλός γίνεται σ’ αυτό, τόσο πιο δημιουργικές οι παγίδες, τόσο πιο επώδυνα τα τεστ, τόσο πιο πιστευτή η παραπλάνηση.

Όσο πιο καλός γίνεται στο παιχνίδι της θυματοποίησης ο ψυχοπαθής, τόσο πιο καλά και περήφανος νιώθει για τον εαυτό του. Επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα των μεθόδων/στρατηγικών του.

Μάλιστα, επειδή θέλει να γίνεται ολοένα και καλύτερος, προτιμά να «δουλεύει» με πολλά διαφορετικά θύματα, γιατί παίρνει εμπειρίες. Έτσι, προτιμά να ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ το θύμα που τον δυσκολεύει, ΜΟΛΙΣ αυτό αρχίσει να του «κάνει νερά».

Συνειδητοποιήστε οτι αν, ως θύματα, αρχίσετε να καταλαβαίνετε το παιχνίδι και του το δείχνετε, αρχίσετε να κοιτάτε τον εαυτό σας, να μην του δίνετε αυτό που θέλει από εσάς, την υποταγή σας εν αγνοία σας, σημαίνει οτι αρχίζετε να του «κάνετε νερά» και άρα η ΑΠΟΡΡΙΨΗ, η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ σας, θα έρθει σύντομα!

Το διαζύγιο, η απόλυση, ο χωρισμός, έρχονται!!! Όταν ο σύζυγος, αφεντικό, φίλος, κοκ, είναι ψυχοπαθής. Ο σωστός άνθρωπος δε θα φερθεί έτσι. Θα δει τη δυσαρέσκειά σου, τα «νερά», και θα σου μιλήσει, θα ανοίξει διάλογο μαζί σου, θα σε ρωτήσει τι συμβαίνει, θα κάνει ΕΜΠΡΑΚΤΕΣ ενέργειες διόρθωσης ή διευκόλυνσης, γιατί, πάνω από όλα, έχει δημιουργήσει μια ΑΛΗΘΙΝΗ σχέση μαζί σου και ενδιαφέρεται να τη διατηρήσει και άρα να είστε καλά όλοι μέσα σε αυτή…

ΑΡΑ, φρόντισε να ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗ από τη σχέση με τον ψυχοπαθή!!!

Να μη σε στηρίζει οικονομικά για να ζήσεις. Να μη σου παρέχει χρήματα, ακίνητα προς εκμετάλλευση, τραπεζικές καταθέσεις, τιμαλφή, «δώρα», χαρτζηλίκια, κλπ. Ακόμα και ρούχα ή φαγητό αν η οικονομική σου κατάσταση είναι ΤΟΣΟ ΤΡΑΓΙΚΗ. Γιατί αν είσαι το θύμα ενός ψυχοπαθούς το πιθανότερο η οικονομική σου κατάσταση θα είναι ΤΟΣΟ ΤΡΑΓΙΚΗ. Το έχει προβλέψει να είναι έτσι. Είτε το πιστεύεις είτε όχι…

Να μη σου ικανοποιεί κάποιον εθισμό σου, που χωρίς αυτόν η ζωή σου γίνεται κουρέλι. Να μη σου παρέχει ναρκωτικά, αλκοόλ, σεξ, συναισθηματική επιβεβαίωση.

Να μην έχει αναλάβει τα παιδιά σου ή τα ζώα σου.

Mην έχεις κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τέτοια άτομα. Δεν μπορώ να το τονίσω περισσότερο αυτό.

Μην τον παντρεύεσαι, μη δεσμεύεσαι μαζί του, μην υπογράφεις συμβόλαια και συμφωνητικά.

Μην αγοράζεις από το κατάστημά του ούτε να αγοράζεις τις υπηρεσίες του… Θα την πατάς επανειλημμένως με ελαττωματικά προϊόντα, καθυστερήσεις, κακοπληρωμές, κλπ, και θα αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Ο τύπος γουστάρει να σε παίζει. Και μη διανοηθείς να ουρλιάξεις για το δίκιο σου, να κάνεις υστερίες, να σπάσεις πράγματα… Αυτός απλώς χαίρεται με την «κατάντια» σου… Το οτι στην προκάλεσε ο ίδιος δεν έχει καμία σημασία…για εκείνον. Ακολούθα το νόμο και κατήγγειλέ τον στις αρχές. Βρες κι έναν καλό δικηγόρο.

Μια συνήθης τακτική των ψυχοπαθών είναι να προσποιούνται οτι θέλουν να απαλύνουν τον πόνο σου, απλώς και μόνο για να βρουν την ευκαιρία να σφίξουν τη θηλιά πιο σφικτά γύρω σου. Με τον καιρό θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις οτι αυτό το ίδιο άτομο ήταν που σου είχε βάλει τη θηλιά εξ αρχής.

Από μικρά, χαζά πράγματα:

Κάνουν οτι θέλουν να ξεσκονίσουν τα ρούχα σου, αλλά στην πραγματικότητα σου ρίχνουν ελαφρύ ξύλο και σε πονάνε!

Σε καίνε με το τσιγάρο, δήθεν κουνώντας το χέρι πέρα-δώθε.

Αν έχεις μόλωπες πάνω σου, τους πατάνε με το δάχτυλο για να πονέσεις και σου λένε οτι το έκαναν για αστειάκι!

Μέχρι σοβαρά:

Πολλές φορές χρησιμοποιούν τη νομική/δικαστική οδό, πχ για ένα διαζύγιο, προκειμένου να σε καθυστερήσουν για πάντα από το να φτιάξεις τη ζωή σου με τον επόμενο σύντροφο.

Τους αρέσει να βρίσκουν τρόπους να σε παγιδεύουν σε βασανιστική αναμονή. Η αναμονή μπορεί να είναι για ο,τιδήποτε. Για να πάρεις το μισθό σου. Για να λάβεις το αντικείμενο που αγόρασες. Σε αγνοούν και δε σε εξυπηρετούν όταν είσαι στην ουρά. Σε αφήνουν να περιμένεις έξω από την πόρτα. Σε εμποδίζουν να κυκλοφορήσεις ελεύθερα. Παρκάρουν μπροστά στην πόρτα σου ή το γκαράζ σου ανενόχλητοι.

Γενικά απολαμβάνουν να σε παγιδεύουν σε μια κατάσταση από την οποία δε μπορείς να ξεφύγεις και μετά παρακολουθούν από κοντά κάθε σου αντίδραση. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στο εργασιακό bullying μεταξύ συναδέλφων, επειδή η παραίτηση και αλλαγή εργασίας είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα αποφασίσεις να κάνεις, οπότε ανέχεσαι τα απαράδεκτα.

Επειδή οι ψυχοπαθείς βαριούνται γρήγορα, θα σου κάνουν τα παιχνίδια αυτά για κάποιο καιρό και στη συνέχεια θα ψάξουν για το επόμενο θύμα. Η στιγμή αυτή θα έρθει πιο σύντομα αν εσύ αποφασίσεις να αντιδράσεις και τους το δείξεις με τη συμπεριφορά σου και τις πράξεις σου.

Μια άλλη τακτική είναι να σε περνούν από ανάκριση. Κάθε λεπτομέρεια της ζωής και καθημερινότητάς σου φαίνεται να τους ενδιαφέρει, το ενδιαφέρον αυτό όμως δεν είναι αληθινό, δεν είναι για το καλό σου. Γίνεται για να αποκτήσει εικόνα για σένα, τον τρόπο που ζεις, αν είσαι μόνος/η, άρα ευάλωτος, τα ωράριά σου, το πού βρίσκεσαι κάθε στιγμή, πότε είσαι στο σπίτι ή έξω, τα πάντα. Οι ψυχοπαθείς μοιάζουν να είναι ελεγχομανείς, και κατά μια έννοια είναι, όμως αυτό γίνεται για να συνθέσουν στο μυαλό τους τα ειδικά προσαρμοσμένα σε σένα παιχνίδια που θα σου παίξουν, τους βασανισμούς που θα σε υποβάλλουν, τις τακτικές, τις παγίδες, τις προσβολές, τα δράματα, και ό,τι άλλο και θα έχουν φροντίσει να μη μπορείς να απαλλαχτείς.

Πρόσεξε τις στιγμές εκείνες που θα περνάς δύσκολα στη ζωή σου, που κάποιος θάνατος, απόλυση, τραυματισμός, ασθένεια ή εγκυμοσύνη, συμβεί, εάν κάποιο άτομο που νόμιζες οτι θα σε στήριζε ξαφνικά σε εγκαταλείψει κι εξαφανιστεί. Σε προδώσει. Είναι ισχυρή ένδειξη οτι το άτομο αυτό πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Το άτομο αυτό είναι ανίκανο να στηρίξει, να συμβουλέψει, να μπει στη θέση του άλλου.

Έάν ένα διαζύγιο περιλαμβάνει παιδιά και περιουσία ή κάποιος θάνατος περιλαμβάνει κληρονομικά θέματα, θα τα χρησιμοποιήσουν εις βάρος του θύματος-συγγενούς για να τον δεσμεύσουν, παγιδέψουν, εμπλέξουν σε μια ψεύτικη και πάντα βασανιστική σχέση. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάποιος γονιός που είναι ψυχοπαθής στρέφει τα αδέλφια το ένα εναντίον του άλλου.

Οι ψυχοπαθείς απολαμβάνουν να κάνουν πλάνα και να στήνουν παγίδες. Και μετά να χαίρονται με το αποτέλεσμα, διότι η παγίδα τους δούλεψε. Αυτή η διαδικασία τους δίνει αυτοπεποίθηση.

Αν έχεις ψυχοπαθή αφεντικό ή συνάδελφο, η απόλυσή σου σε κάποια φάση είναι σίγουρο οτι θα συμβεί. Ο ψυχοπαθής συνάδελφος θα κάνει τα πάντα για να αμαυρώσει τη φήμη σου ως εργαζόμενο στο χώρο δουλειάς, για να σαμποτάρει την εργασία σου και να σε κάνει να φαίνεσαι αναξιόπιστος και αναποτελεσματικός. Αφού απολυθείς, θα επαναλάβουν την ίδια διαδικασία με το νέο υπάλληλο-θύμα.

Το αφεντικό που είναι ψυχοπαθής αρέσκεται να σε κάνει να νομίζεις οτι είστε φίλοι. Στις αρχές επαινεί την εργασία σου και σε κάνει να νιώθεις πολύτιμος εκεί. Σου ρίχνει στάχτη στα μάτια για να μην υποπτευθείς τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτόν τον εργασιακό χώρο. Εσύ θα νομίζεις οτι η δουλειά είναι καλή και ασφαλής και θα αρχίσεις να κάνεις οικονομικά ανοίγματα, θα αρχίσεις να αγοράζεις αυτοκίνητα, να παίρνεις δάνεια για σπίτι, και θα νιώθεις ευτυχισμένος και οτι η ζωή σου έχει μπει σε μια τάξη. Και ξαφνικά αρχίζουν και δε σε καλούν στις συναντήσεις. Ξαφνικά διαπιστώνεις οτι χωρίς να στο πουν, αρχίζουν και δίνουν τη δουλειά σου σε άλλους υπαλλήλους. Σταδιακά αρχίζουν να σε παρατηρούν για λάθη που δεν είναι δικά σου ή έγιναν εξαιτίας παραλήψεων άλλων. Σταδιακά αρχίζεις να νιώθεις χαζός, ανασφαλής για τις ικανότητές σου. Και παίρνεις όλο αυτό το φορτίο και το μεταφέρεις σπίτι σου. Είσαι ευερέθιστος. Τσακώνεσαι με το/τη σύντροφό σου. Όλο αυτό αρχίζει και σε τρώει σιγά-σιγά από μέσα. Εντωμεταξύ ο ψυχοπαθής στο γραφείο γνωρίζει για τα οικονομικά σου ανοίγματα, για τις δυσκολίες που έχεις στο σπίτι, και οτι έχεις απόλυτη ανάγκη τη δουλειά. Σε έχει φέρει ακριβώς εκεί που θέλει. Και τότε ακριβώς έρχεται η απόλυση. Ο ψυχοπαθής τρέφεται από το φόβο και τη σύγχυση που θα νιώσεις εκείνη τη στιγμή της απόλυσης, από την ανασφάλειά σου για το αύριο. Και μόλις φύγεις, ο ίδιος κύκλος ενεργειών θα επαναληφθεί ξανά και ξανά με νέα θύματα, διότι ο ψυχοπαθής εργοδότης έχει εθιστεί σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτό το παιχνίδι.

Δεν έχει σημασία αν τον έχεις καταλάβει ή όχι. Η απόρριψή σου θα έρθει κάποια στιγμή ούτως ή άλλως. Και θα έρθει αρκετά νωρίτερα αν τον έχεις καταλάβει, τι παιχνίδι παίζει, και του το δείξεις.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με κάποιον φίλο σου. Ενώ στην αρχή φαινόταν να είναι ο καλύτερος φίλος του κόσμου, κάποια στιγμή, ξαφνικά, εξαφανίζεται, διότι θεώρησε οτι πήρε ό,τι ήταν αν πάρει από σένα και τώρα θέλει να προχωρήσει παρακάτω.

Για ποιο λόγο όλα αυτά είναι σημαντικά;

Διότι απλώς χάνεις τον καιρό σου και την ηρεμία σου και την ενέργειά σου προσπαθώντας να φτιάξεις την κατάσταση με τέτοια άτομα. Κανονικά θα έπρεπε να δώσεις όλο τον εαυτό σου στο να βρεις τρόπους να απομακρυνθείς από αυτό το άτομο και στο να ασχοληθείς με τη ζωή σου με σοβαρότητα.

Κανονικά θα πρέπει να ακολουθήσεις την εξής τακτική: να ΜΗΝ του δείξεις οτι κατάλαβες τι παιχνίδι παίζεται, και να κρατάς παράλληλα στοιχεία και ντοκουμέντα. Να κάνεις το χαζό. Να διατηρείς ένα ημερολόγιο στα κρυφά, στο οποίο θα περιγράφεις με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τις καταχρηστικές πράξεις του ατόμου αυτού, αποδείξεις και στοιχεία. Παράλληλα θα ζητήσεις νομική βοήθεια και συμβουλές. (Μπορεί να μην έχεις χρήματα για κάτι τέτοιο, αλλά πάντα μπορεί να βρεις κάποια εναλλακτική και κάποια άκρη… μπορεί να βρεις στο ιντερνετ αρκετό υλικό που θα σε βοηθήσει να κάνεις μια αρχή… μπορείς να επικοινωνήσεις με email με κάποιο δικηγόρο και να του περιγράψεις τη σοβαρότητα της κατάστασής σου…). Κράτα ηχογραφήσεις ή βιντεοσκοπήσεις, μηνύματα ή email που αντάλλαξες με το θύτη.

Δεν είναι καθόλου απίθανο ο ψυχοπαθής να προσπαθήσει να σου πάρει ό,τι έχεις και δεν έχεις, από χρήματα μέχρι περιουσία, να σε τραβάει στα δικαστήρια και να σε κάνει να φαίνεσαι ο/η τρελλός της υπόθεσης. Αν η περίπτωση είναι διαζύγιο, θα προσπαθήσει να σου πάρει τα παιδιά.

Πάψε να ελπίζεις και να προσεύχεσαι οτι τα πράγματα δε θα γίνουν έτσι. Ο ψυχοπαθής στη χειρότερη στιγμή της ζωής σου θα σου τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια και ό,τι ήξερες μέχρι τώρα ως πραγματικότητα, θα σου το ανατρέψει.

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΝΩΡΙΣ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΤΡΟΧΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΕΔΙΝΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ. ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ.

Κατάλαβαν οτι αν δεν έκαναν τίποτα, και μάλιστα σύντομα, τότε ο ψυχοπαθής θα κέρδιζε το παιχνίδι του, με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και τη ζωή τους.

Κατάλαβαν οτι έπρεπε να προσποιηθούν στον ψυχοπαθή οτι αγνοούν τι συμβαίνει και να σχεδιάσουν, ξανά και ξανά και ξανά, με ποιον τρόπο θα ξεφύγουν, θα απομακρυνθούν, και θα πάρουν μαζί και τα παιδιά τους για να τα σώσουν. Με ποιον τρόπο θα προστατέψουν την περιουσία τους, εάν αυτό ήταν ακόμα δυνατόν.

Κατάλαβαν οτι δεν έπρεπε να πέσουν στην παγίδα του ψυχοπαθή, ο οποίος έκανε τα πάντα για να τους τραβήξει πίσω, έκανε δήθεν «υποχωρήσεις» (για ποιο λόγο άραγε να χρειάζεται να κάνει κανείς κάτι τέτοιο σε μια αληθινή σχέση;).

Κατάλαβαν οτι εάν ήθελαν να βγουν σώοι από αυτό το πράγμα και με όσο λιγότερα τραύματα γίνεται, έπρεπε να έχουν διαρκώς στο μυαλό τους οτι ο ψυχοπαθής είναι πίσω τους και τους κυνηγά, να είναι σε εγρήγορση και να μην επαναπαύονται ούτε στιγμή, μέχρι να ξεφύγουν.

Ναι, να είναι μεν ευγενικοί και με χαμόγελο, αλλά ταυτόχρονα να καταστρώνουν ένα πλάνο διαφυγής.

Και κατάλαβαν οτι ο ψυχοπαθής δεν πρόκειται να αλλάξει ΠΟΤΕ. Δεν έχει την ικανότητα να αλλάζει, ούτε βλέπει για ποιο λόγο πρέπει να το κάνει αυτό. Απλώς πηγαίνει από το ένα θύμα στο επόμενο αν το παιχνίδι με το προηγούμενο θύμα τελειώσει για οποιοδήποτε λόγο.

Αν βρίσκεστε στην άτυχη θέση η ζωή σας να διακυβεύεται από τέτοια άτομα, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει οτι αυτά τα άτομα δε μπορείς ποτέ να τα «κερδίσεις». Δε μπορείς με κανέναν τρόπο να τους κάνεις να παραδεχτούν τα λάθη τους, ούτε να βρεις το δίκιο σου, ούτε να βγεις από πάνω, ούτε καν για να κάνεις την αλήθεια και τη λογική να λάμψουν, όπως θα έπρεπε κανονικά να ήταν!

Έχετε αναρωτηθεί πώς το πετυχαίνουν οι ψυχοπαθείς αυτό;

Η απάντηση θα σας εκπλήξει και θα σας ανακουφίσει ταυτόχρονα. Είναι τόσο απλή μα και τόσο δύσκολο να το διανοηθεί κάποιος.

Ο ψυχοπαθής όταν παίζει μαζί σας, δεν παίζει ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

ΓΕΝΙΚΑ παίζει. Για τον εαυτό του. Για το παιχνίδι. Για την απόλαυση που ΑΥΤΟΣ κερδίζει μέσα από αυτή τη διαστροφική διαδικασία.

Γι’ αυτό και δε νιώθει καμία ενοχή αν σε ενοχλήσει ή σου κάνει κακό. Γι’ αυτό και πηγαίνει το επόμενο λεπτό στο επόμενο θύμα. Γι’ αυτό και του περνάνε τα δήθεν νεύρα το επόμενο δευτερόλεπτο, ενώ εσύ μένεις ράκος για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Γι’ αυτό και δε μπορείς να τον κερδίσεις. Γιατί τη στιγμή που του μιλάς με επιχειρήματα αυτός «κατεβάζει ρολλά», δε σε ακούει, δεν τον ενδιαφέρει το δίκαιο ή η αλήθεια, αλλά σκέφτεται «ασ’την/τον να λέει. Εγώ θα πάω στον Χ να κάνω τη δουλειά μου».

Το παιχνίδι του είναι πάνω από εσένα, πάνω από οποιοδήποτε θύμα, πάνω και από τον ίδιο ακόμη. Το παιχνίδι είναι η ζωή του. Κάτι σα θρησκεία, σα να πιστεύει σε κάποιον διαφορετικό θεό, που του υποδεικνύει να φέρεται με αυτόν τον – απαράδεκτο για τους υπόλοιπους ανθρώπους – τρόπο. Και στο τέλος τον επιβραβεύει με κάτι που μόνο αυτός θεωρεί βραβείο.

Οπότε, για να μπορέσεις να ξεφύγεις, θα πρέπει ΚΙ ΕΣΥ να παίζεις για σένα ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ παιχνίδι. Να ζεις τη δική σου πραγματικότητα, να αγνοείς αυτά που σου λέει ο ψυχοπαθής, γιατί για σένα είναι άκυρα και λάθος και η επίδρασή τους πάνω σου σκέτη καταστροφή. Το δικό σου παιχνίδι δεν πρέπει καμία σχέση να έχει με τον ψυχοπαθή, να μην περιλαμβάνει τίποτα από αυτόν σε κανένα επίπεδο.

Το δικό σου παιχνίδι είναι, σε πρώτη φάση, το να ξαναπάρεις τον έλεγχο του εαυτού σου στα χέρια σου και να απομακρυνθείς εντελώς από την επιρροή του ψυχοπαθή.

Μη νιώσεις καθόλου ενοχή για τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις για να το πετύχεις αυτό. Αν για παράδειγμα πρέπει να απευθυνθείς στις Αρχές ή στην αστυνομία ή σε δικηγόρο.

Κάποιοι άνδρες έχουν πρόβλημα στην ιδέα να καταγγείλουν μια γυναίκα που υπάρχει στη ζωή τους και τους βασανίζει. Αυτοί οι άνδρες θα πρέπει να έχουν καλά στο μυαλό τους οτι αν δεν το κάνουν αυτοί, τότε θα το κάνει εκείνη! Η ψυχοπαθής γυναίκα δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα απολύτως να τους καταγγείλει στις Αρχές για τον οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε αφορμή! Κι αν δεν έχει αφορμή, θα δημιουργήσει μία!

Για ποιο λόγο νομίζετε οτι συμβαίνουν όλοι αυτοί οι νυχτερινοί τρικούβερτοι καβγάδες μεταξύ ζευγαριών, που ξυπνούν στο πόδι όλη τη γειτονιά; Τους προκαλεί η ψυχοπαθής γυναίκα προκειμένου να έρθει η αστυνομία και να μπαγλαρώσει τον άλλον! Γιατί μια φυσιολογική γυναίκα να θέλει το κακό του αγαπημένου της, να τον ταράζει μέσα στη νύχτα, στις 3 τα ξημερώματα; Η ψυχοπαθής γυναίκα ξέρει οτι σε μια τέτοια περίπτωση η αστυνομία θα πιάσει τον άνδρα πρώτα. Εκείνη θα το παίξει θύμα και θα είναι ευκολότερα πιστευτή.

Όπως είπαμε, το δικό σου παιχνίδι είναι, σε πρώτη φάση, το να ξαναπάρεις τον έλεγχο του εαυτού σου στα χέρια σου και να απομακρυνθείς εντελώς από την επιρροή του ψυχοπαθή.

  • 24 Νοεμβρίου 2016
  • narcadmin

Σχόλια

Λιάνα Π.

15 Φεβρουαρίου 2017 στις 21:48

Δυο χρόνια τωρα βασανίζομαι από την σχεση που διατηρώ με εναν ψυχοπαθή,με πολλαπλές ιατρικές διαγνώσεις.
Συγχαρητήρια για την σελίδα σας,νόμιζα πως είχα διαβάσει τα πάντα γύρω από το θέμα και χαίρομαι πολυ που την βρήκα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε έντονη συναισθηματική φόρτιση και πραγματικά τα άρθρα σας με βοήθησαν.
Σας ευχαριστω

narcadmin

18 Φεβρουαρίου 2017 στις 20:20

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που έκανα τη σελίδα. Να ενημερωθούμε για το αδιανόητο – οτι υπάρχουν άνθρωποι που μας βασανίζουν χωρίς να το γνωρίζουμε!

Ειρήνη

10 Ιουλίου 2018 στις 21:56

Εύχομαι ολόψυχα να κατάφερες να ξεφύγεις από τον εθισμό και τον πόνο. Εγώ βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση πάνω από τρία χρόνια και μόλις πριν 2 μήνες περίπου άρχισα να αναρρωνω… Έχω δρόμο ακόμα, αλλά εύχομαι ολόψυχα να καταφέρω να πετάξω αυτό το σκουπίδι από πάνω μου ολοκληρωτικά και όλη τη βρωμιά που έφερε στη ζωή μου. Δεν θέλω να πάθει κακό. Το μόνο που θέλω όσο τίποτα άλλο είναι να ξεφύγω ολοκληρωτικά από την φρίκη που μου προκάλεσε.

Ειρήνη

10 Ιουλίου 2018 στις 21:07

Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σας. Τα λόγια σας με άγγιξαν απόλυτα. Όσα έχω περάσει και ακόμα περνάω γιατί δεν μπόρεσα να απεξαρτηθω έγκαιρα από τον πρώην ψυχοπαθή νάρκισσο που μου κατεστρεψε τη ζωή ως πραγματικός βρυκόλακας που είναι, παραπέμπουν σε όσα αναφέρατε. Βασανισμός… Εξευτελισμός… Εγκατάλειψη… Φρίκη… Θεέ μου, τι πέρασα…και μόνο Εσύ ήσουν πλάι μου. Εσύ άκουγες τις προσευχές μου και τα αναφιλητα μου. Εσύ είδες το μαρτύριο μου και Εσυ μου έδωσες τη δύναμη να ξεφύγω από τον καθημερινό θάνατο.
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και για την δική σας στήριξη στον αγώνα που κάνω για να ξανασταθω στα πόδια μου.

Ελ

25 Νοεμβρίου 2018 στις 01:33

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για όλα τα άρθρα σας... Τεράστιο ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου...
Μακάρι να υπήρχε τρόπος να επικοινωνησω μαζί σας... Βιωνω επίπονες στιγμές μοναξιάς και απομόνωσης απ' τον καιρό που έβαλα μπροστά το NO CONTACT rule με τις Ναρκισσιστριες/Ψυχοπαθείς "φίλες" μου και τον Ναρκισσιστή πρωην... Καποιες φορές φοβάμαι οτι όλοι θέλουν το κακό μου.... Μου ειναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπιστευτώ ξανά αλλά προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά...
ΔΕΝ θα επιστρεψω πισω. ΔΕΝ θα αφησω ξανα άλλο άρρωστο άτομο να μπει και να διαλύσει τη ζωή μου. Θα τα καταφέρω.
*Θα τα καταφέρω σωστα;
Σας ευχομαι να ειστε παντα καλά και ξανα ενα μεγάλο ευχαριστώ για όλα....

narcadmin

25 Νοεμβρίου 2018 στις 06:43

Ελ, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Και μόνο που πιστεύεις αληθινά οτι δεν πρέπει να ξαναγυρίσεις πίσω στα ίδια άτομα και καταστάσεις τα έχεις ήδη καταφέρει. Από δω και πέρα είναι θέμα συνήθειας, δε θέλει δύναμη. Συνήθειας σε μια ζωή πιο καλή για εσένα και σε επιλογές που σου ταιριάζουν περισσότερο. Δεν είσαι μόνη, κι εγώ στην ίδια φάση της "απεξάρτησης" βρίσκομαι (είπαμε, οι ναρκισσιστές είναι ναρκωτικό, θέλει να αποκτήσεις νέες καλές συνήθειες για να τους "κόψεις"), και πάρα πολλύς άλλος κόσμος. Να είμαστε καλά.

Ελ

26 Νοεμβρίου 2018 στις 02:16

Μη με ευχαριστεις.. Να σε εχει ο Θεος παντα καλα για το καλο που κανεις με αυτο το σαιτ... Μας ανοιγεις τα ματια και μας βοηθας να δουμε τη πικρη αλήθεια.. Χιλιες φορες ομως μια πικρή σκληρη αληθεια παρα ένα "ομορφο" ψεμα....
Για μενα ειναι δυσκολο γιατι ζω σε ενα περιβαλλον το οποιο αντι να με κανει καλυτερα με αρρωσταινει περισσοτερο... Το να ζεις με μια μητερα με ναρκισσιστικά στοιχεια πιστεψε με ειναι εφιαλτης... Θελω να φυγω απο δω μεσα αλλα δεν ειναι ευκολο... Τουλαχιστον οχι ακομη... Τα πραγματα ειναι δυσκολα αλλά που θα παει... Θα ερθουν καλυτερες μερες... για αυτές συνεχιζω να ζω...
Να εισαι παντα καλα

Βαγκελης

1 Ιανουαρίου 2019 στις 08:13

Από ένα γνωστό μου που στην κουβέντα πάνω μου αποκάλυψε ότι είναι ναρκισιστης η γυναίκα του αυτοκτόνησε και έλεγε ότι τελείως ξαφνικά της παρουσιάστηκε καταθλιψη.

narcadmin

1 Ιανουαρίου 2019 στις 21:20

Ένα θύμα το οποίο είναι γενικά ψυχικά υγιές θα έχει προσωρινή κατάθλιψη όσο είναι με το ναρκισσιστικό άτομο εξ' αιτίας της κακοποίησης. Μόλις βρεθεί σε υγιές περιβάλλον (ή μείνει μόνο του) θα συνέλθει μετά από καιρό (λίγο ή πολύ). Χρειάζεται ενημέρωση και κάποια καθοδήγηση, σαν αυτό που κάνω με το narcisos.net. Ο ναρκισσιστής έχει ασταθή ψυχική ισορροπία και θα πέσει σίγουρα σε κατάθλιψη μόλις μείνει χωρίς θύμα.

Βαγκελης

24 Μαρτίου 2019 στις 20:14

Καλησπέρα μια ερώτηση. Οταν λες νέες καλές σύνηθιες για να τους κόψεις τι ενοεις;

narcadmin

25 Μαρτίου 2019 στις 11:51

Και τι ερώτηση Βαγγέλη! Αυτό είναι το σημαντικότερο, το σημείο-κλειδί για την "αποθεραπεία". Λοιπόν, είπαμε οτι ο δεσμός με τον/τη ναρκισσιστή/στρια είναι ένας τραυματικός δεσμός στον οποίο έχουμε εθιστεί και γι'αυτό δε μπορούμε να "ξεκολλήσουμε", ουτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά το τέλος της σχέσης. Το να "γίνεις καλά", άρα, είναι το να παίρνεις απόλαυση από τη ζωή, το να ζεις καλά, χωρίς να χρειάζεσαι, ούτε να περιλαμβάνεις καθόλου μέσα στη ζωή σου το άτομο αυτό. Ακριβώς σα να κόβεις μια κακιά συνήθεια. Η θεωρία γύρω από το πώς να κόψεις μια κακή συνήθεια λέει να κάνεις μια "μετάθεση" του ενδιαφέροντός σου από το τοξικό άτομο (συνήθεια) σε νέες πιο υγιεινές και καλές και ευχάριστες δραστηριότητες.

Είναι και το άλλο, επειδή ο ναρκισσιστής σου ζητάει συνέχεια να του κάνεις τα χατήρια, ουσιαστικά ρίχνοντας τον εαυτό σου μονίμως, μπορεί, μετά από χρόνια, να έχεις ξεχάσει να φροντίζεις τα θέλω σου. Το να ξαναμάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι επίσης μέσα στις καλές συνήθειες.

Γιώργος

22 Απριλίου 2019 στις 18:41

Ειναι πραγματικά επώδυνο και πολυ δύσκολο...αφου εχεις μαθει πλεον στην εξάρτηση της κακοποίησης. Προσωπικα περιμενω ενα δικαστηριο απο ενα τροχαιο...εχουν περασει 2.5 εβδομαδες που με εχει αφήσει...Τη ρωτησα τεσταροντας αν θυμάται που εχει αφησει κατι χαρτια απο το τροχαίο μου διοτι θα γινει το δικαστήριο...Αφου μου είπε που είναι...Δεν αντεξε και λεει...Παρτους οσα μπορεις ξερεις εσύ μη συμβιβαστείς...Σ'αγαπώ να προσέχεις και θα ηθελα να μου στειλεις τι έγινε με το δικαστήριο!!Βέβαια τη πατησα γιατι της ειπα πως θα ηθελα να τη δω...ευτυχως μου εριξε άκυρο λεγοντας πως ειναι πολυ φρέσκο ακομα για συνάντηση!!Ξερω πως θα με παρει να δει τι έγινε και φοβαμαι πως δυσκολα θα απεμπλακω..αν και ειμαι σιγουρος πως αυτη εχει ηδη καινουγιο θύμα. Αλλα οσα λετε ισχύουν κατα γραμμα θελω μια βοήθεια σας παρακαλώ γιατι καλος ηλιθιος ειμαι και εγώ.

narcadmin

22 Απριλίου 2019 στις 23:45

Η καλύτερη βοήθεια Γιώργο είναι η Ενημέρωση, η εκπαίδευση γύρω από το ναρκισσισμό και η δράση στο να κάνουμε τη ζωή μας ουσιαστικότερη και καλύτερη. Το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, το να απομακρυνθούμε από τους ανθρώπους που μας εκμεταλλεύονται. Το να ξεκολλήσουμε και από το ίδιο το ναρκισσιστικό άτομο αλλά και από το νοιάξιμο του τι κάνει το άτομο αυτό, να απομακρύνουμε τη σκέψη μας από το άτομο και από τα όσα κακά μας έκανε (να μην κάνουμε το λεγόμενο συναισθηματικό "μηρυκασμό" ξαναζώντας από μόνοι μας όλη την ψυχική ταλαιπωρία) γιατί μας τρώει τη ζωή και την ηρεμία. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής που έχει σαν κεντρικό άξονα τη λεγόμενη "επούλωση/θεραπεία" (healing το λένε στα αγγλικά άρθρα) που οδηγεί σε μια ζωή χωρίς το ψυχικό τραύμα/πόνο του ναρκισσιστή πάνω μας ή ακόμα και του εαυτού μας πάνω μας. Προϋπόθεση έχει την απόλυτη ανάληψη της ευθύνης από εμάς τους ίδιους πάνω στη ζωή μας και σε όσα μας συμβαίνουν. Αυτά τα λίγα για αρχή.

Μαριος

2 Δεκεμβρίου 2019 στις 13:25

Το εχω ζησει και μαλιστα με παντρεμενη. Ολοημερη πολιορκια τις πρωτες μερες.

Μαγδα

24 Αυγούστου 2020 στις 05:21

Μολις χωρισα από ένα δεσμό 1,5 χρόνο με νάρκισσο...Μολις κατάλαβε πως δεν έχει άλλο τη προσοχή μου, την έκανε σε ανύποπτη στιγμή... Μετα απο τσακωμό μας, που με έκανε να ουρλιαζω πήρε τα πράγματα του και έφυγε. Είχα καταλάβει πως μιλούσε με μια άλλη... Βρήκε το επόμενο θύμα...
Πόσο εύκολα πάντως διαγραφούν τα πάντα... Delete... Με ένα κουμπί...
Πολύ επίπονο για μενα αλλά θα τα καταφέρω...

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.