Η Ενημέρωση και η Εκπαίδευση είναι τα πιο σημαντικά

Μπορεί να γίνει εξαιρετικά περίπλοκη… η ψυχοπάθεια… ακόμα και η λέξη που τρέχει μέσα στο μυαλό μου, μου φέρνει στο νου εικόνες από όλα τα αρνητικά και τοξικά που μπορεί να φανταστεί κανείς…

Για αυτούς που έχουν περάσει από τη διαδικασία επούλωσης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η ετικέτα «ψυχοπαθής» δεν σημαίνει και πολλά για αυτούς πια. Η λέξη «τοξικός» την αντικαθιστά και είναι αρκετά ακριβής ώστε να καλύψει κάθε καταχρηστικό άτομο, κατάσταση, γεγονός, σε όλους τους τομείς. Δε χρειάζεται να σας δώσω τον ακριβή ορισμό της λέξης τοξικός, η λέξη αυτή χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για να δώσει νόημα σε μια καθολική αντίληψη όλων για ο,τιδήποτε είναι «ανθυγιεινό».

Αλλά είναι σημαντικό, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «ψυχοπαθής» ή «ναρκισσιστικός», να εκπαιδεύσετε πρώτα τον εαυτό σας σχετικά με το περιεχόμενο των όρων αυτών, που περιγράφουν όσους θεωρούνται ότι έχουν διαταραχές προσωπικότητας.

Υπάρχει αυτό που θεωρείται η «Βίβλος» της ψυχικής ασθένειας, που χρησιμοποιείται από διάφορους κλινικούς γιατρούς ψυχικής υγείας για διαγνωστικούς και στατιστικούς σκοπούς, και που αναφέρεται ως το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών, με συντομογραφία DSM-IV. Μία «ενημερωμένη» αναθεώρησή του, που πολλοί κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν σήμερα, είναι το DSM-IV-TR, που ολοκληρώθηκε το 2000 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση. Η έκδοση «IV» δεν είναι η μόνη. Επί του παρόντος, σχεδιάζεται μια ριζική αναθεώρηση του DSM, το DSM-V, το οποίο έχει ως στόχο να κυκλοφορήσει το Μάιο του 2013. Αν ενδιαφέρεστε να διερευνήσετε περισσότερο την πιο «κλινική» προσέγγιση των διαταραχών, το DSM είναι η κατάλληλη πηγή. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, ιδίως αν είστε φοιτητής στον τομέα της ψυχολογίας, ή ενδιαφέρεστε για μια καριέρα στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες διαταραχών (δεν θα μπούμε σε μεγάλη λεπτομέρεια εδώ) οι λεγόμενοι “Άξονες”. Θα επικεντρωθούμε στον Άξονα 2, που περιλαμβάνει τόσο την ίδια τη διαταραγμένη προσωπικότητα, αλλά και όσους υποφέρουν από συν-νοσηρότητα, όπως κατάθλιψη, μετα-τραυματικό στρες (PTSD), OCD, κλπ. Η κατάχρηση ουσιών επίσης συχνά συναντάται στις διαταραχές του Άξονα 2.

Ο Άξονας 2 περιλαμβάνει προσωπικότητες με ιδιόρρυθμες ή εκκεντρικές συμπεριφορές (παρανοϊκές, σχιζοειδής, σχιζότυπες). Μία υπο-κατηγορία (το Β σύμπλεγμα) του Άξονα 2, αποτελείται από δραματικές και αλλοπρόσαλλες προσωπικότητες, όπως η Αντικοινωνική, Μεταιχμιακή, Οιστριονική και Ναρκισσιστική προσωπικότητα. Το Ο σύμπλεγμα του Άξονα 2 εμφανίζει υψηλούς βαθμούς άγχους και περιλαμβάνει τις Αποφευκτικές, Εξαρτητικές και Ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές προσωπικότητας.

Το σύμπλεγμα Β είναι το πιο επικίνδυνο, γιατί οι προσωπικότητες έχουν χαμηλή ή δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση (ή χαμηλή / καμία συνείδηση), τύψεις ή ενοχές. Οι συμπεριφορές τους είναι ασταθείς, πολύ δραματικές. Δεν πρόκειται για παροδικές συμπεριφορές, αλλά για κάτι που συνεχίζεται στο χρόνο. Συνήθως ξεκινά από τα τέλη της παιδικής ηλικίας, την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει κάποια από τις συμπεριφορές αυτές, σε κάποια δεδομένη στιγμή, αλλά το κλειδί που ξεχωρίζει τις παθολογικές περιπτώσεις, είναι ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, δεν είναι ιάσιμες, δεν αλλάζουν και εμφανίζονται σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους.

Τώρα καταλαβαίνετε λίγο τον όρο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ψυχοπάθειας (αφορούν και άνδρες και γυναίκες, παρόλο που στην περιγραφή χρησιμοποιούμε το αρσενικό γένος ):

Είναι ετοιμόλογος και επιφανειακά γοητευτικός, μεγαλοπρεπής (με υπερβολικά υψηλή) εκτίμηση του εαυτού, έχει συνεχή ανάγκη για διέγερση, είναι παθολογικός ψεύτης, πονηρός και χειριστικός, πάσχει από έλλειψη τύψεων ή ενοχής, είναι ρηχός (με επιφανειακή συναισθηματική ανταπόκριση), αναίσθητος (έλλειψη ενσυναίσθησης), κάνει παρασιτικό τρόπο ζωής, ζει εις βάρος άλλων, εμφανίζει ανεπαρκή έλεγχο της συμπεριφοράς του, είναι σεξουαλικά ασύδοτος, εμφανίζει έλλειψη ρεαλιστικών μακροπρόθεσμων στόχων, παρορμητικότητα, ανευθυνότητα, αποτυχία να αναλάβει την ευθύνη για τις δικές του ενέργειες, έχει πολλές βραχυπρόθεσμες ερωτικές σχέσεις, συχνά εμφανίζει νεανική παραβατικότητα, δεν τηρεί σχεδόν ποτέ τους όρους και τους κανόνες, πέφτει σε ποινικά παραπτώματα και εγκληματικές συμπεριφορές.

Η ψυχοπάθεια υποδιαιρείται σε περαιτέρω ψυχοπαθητικούς «τύπους»:

ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ: Διακατέχεται από επίμονη αίσθηση ότι συνεχώς του γίνονται διακρίσεις από όλους. Έχει διαρκώς τεταμένη προσοχή και βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή για τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τους γύρω του. Αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο εστιάζοντας σε λάθος και άκυρα πράγματα και γεγονότα.

ΣΧΙΖΟΕΙΔΗΣ: Μπορεί να είναι εντελώς ψυχωτικός (να έχει ξεφύγει εντελώς από την πραγματικότητα) ή απλά να είναι απόμακρος και εσωστρεφής. Ή να αποφεύγει καταστάσεις. Ή να είναι μοναχικός.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ: Έχει εκρήξεις θυμού, ευερεθιστότητα, καταστροφικός και κοινωνικά επιθετικός.

ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ: Ψεύδεται, κλέβει, εξαπατά, δεν τηρεί τις υποσχέσεις, εξαιρετικά εγωιστικός τύπος, αδιάφορος για την ευγένεια, ανεύθυνος.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ: Στρέβλωση των σεξουαλικών ορμών, απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των σεξουαλικών ερεθισμάτων, συχνά μορφωμένος με καλές θέσεις εργασίας, μπορεί επίσης να είναι σαδιστής και ικανός για στυγερά εγκλήματα.

Θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς όλες αυτές οι συμπεριφορές σας έχουν επηρεάσει εσάς και τους άλλους γύρω σας, καθώς και το πώς επηρεάζουν την κοινωνία στο σύνολό της. Είναι παντού. Μόλις ταυτίσετε αυτές τις συμπεριφορές με έναν ψυχοπαθή γονέα, η προφανής τραυματική επιρροή που έχει σε ένα παιδί και στην ενήλικη ζωή του, δεν πρέπει να σας εκπλήσσει.

Σε μια ευρύτερη, πιο καθολική κλίμακα, η ψυχοπάθεια επηρεάζει τους κυβερνητικούς θεσμούς, τις ιατρικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, τις φαρμακευτικές εταιρείες που χειραγωγούν, τη θρησκεία και τους τόπους λατρείας. Ό, τι σας ζητά να παραδώσετε την εξουσία σας, την ικανότητά σας για ανεξάρτητη σκέψη ή ό,τι δημιουργεί εξάρτηση ή / και περίπλεξη στις σχέσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ψυχοπαθητικό. Οι συμπεριφορές δεν είναι αναγκαστικά οξείες, αλλά και πάλι είναι πολύ συνεπείς με την πάροδο του χρόνου. Οι ψυχοπαθείς δεν χρειάζεται να δολοφονήσουν για να είναι ψυχοπαθείς, αν και πολλοί που είναι δολοφόνοι είναι ψυχοπαθείς. Οι ψυχοπαθείς μπορεί να κρύβονται πολύ καλά και να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία, με τρόπο που καθιστά σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό τους, μέχρι να έχετε μια οικεία σχέση με κάποιον από αυτούς. Αυτοί οι συγκεκριμένοι ψυχοπαθείς που θεωρούνται «υψηλής λειτουργικότητας» ή «επιτυχημένοι» βρίσκονται συχνά σε περιβάλλοντα εργασίας, όπως εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία ή στον ιατρικό τομέα.

Επειδή το σύμπλεγμα Β αφορά άτομα με χαμηλή έως καθόλου ενσυναίσθηση, κι επειδή τα άτομα αυτά έχουν ταυτόχρονα υψηλό βαθμό ναρκισσισμού, είναι σπάνιο τα άκρως επιτυχημένα ψυχοπαθή, ναρκισσιστικά ή sociopath άτομα να διαγνωσθούν ποτέ. Απλά δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι λάθος με αυτούς.

Μόλις εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με τις διαταραχές και εσωτερικεύσετε την εμπειρία σας, θα ξέρετε πολύ καλύτερα πλέον τι χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητάτε και πώς να καταλαβαίνετε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς και ποια είναι η επακόλουθη ζημιά που θα κάνουν αναπόφευκτα. Δεν μπορούμε να «απαλλαγούμε» από τους ψυχοπαθείς, αλλά μπορούμε να αναπτύξουμε τη δική μας προσέγγιση στην αυτο-προστασία μας, στο πώς να τους εντοπίζουμε και στη συνέχεια να τους αποφεύγουμε. Εάν έχετε υποφέρει από έναν ψυχοπαθή ή έναν κακοήθη Νάρκισσο, τότε γνωρίζετε ήδη ότι είναι το πιο τοξικό και επιβλαβές άτομο που έχετε συναντήσει ποτέ, καθώς και η πιο τοξική και επικίνδυνη σχέση που είχατε ποτέ. Το να μάθετε πώς να κάνετε θεραπευτικό έργο για τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες σας και να δημιουργήσετε υγιή όρια και αξίες που θα σας προστατεύσουν από το να έχετε και πάλι αυτή την εμπειρία.

Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά φόρουμ και βιβλία αφιερωμένα στην παροχή βοήθειας και στην υποστήριξη επιζώντων του συμπλέγματος Β.

Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την ορθή κρίση και τη σοφία σας κατά την πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία στο διαδίκτυο. Αν κάτι δεν λειτουργεί για σας, προχωρήστε και βρείτε αυτό που σας κάνει. Δεν μπορώ να σας πω πόσο κρίσιμο είναι αυτό για την ανάκαμψη σας. Πολλοί επιζώντες θα google-άρουν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τις διαταραχές, επειδή δεν υπάρχει κοινά εφαρμοζόμενη ορολογία, ενώ υπάρχει ακόμη μικρή ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Οι όροι λεκτική κακοποίηση, σωματική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση, και πολλοί άλλοι, χρησιμοποιούνται για να βρεθεί υλικό στο διαδίκτυο που να σχετίζεται με τους ψυχοπαθείς και με τους όρους «ναρκισσιστικός», «sociopath», που είναι τόσο σημαντικό να τους γνωρίζετε για να προσδιορίζετε αυτό που σας συνέβη.

Η εκπαίδευση, η γνώση, η ενημέρωση είναι το κλειδί. Είναι πολύ σημαντική η χάραξη μιας προσωπικής κατευθυντήριας γραμμής για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας, με υλικό που θα σας δώσουν γνώστες του τομέα, αντί να βασίζεστε μόνο στην εμπειρία σας. Ακριβώς όπως υπάρχουν πολλά αρπακτικά στα online sites γνωριμιών, υπάρχουν εξίσου πολλά αρπακτικά στον τομέα της ψυχοπάθειας, περιμένοντας να εκμεταλλευτούν τους ευάλωτους επιζώντες. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας με υλικό από εμπειρογνώμονες, με το πέρασμα των ετών, θα είστε σε καλύτερη θέση να διαπιστώνετε ποιες ομάδες υποστήριξης είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε. Μια καλή υποστήριξη σας παρέχει ακριβή και επαγγελματική πληροφόρηση σε σχέση με τις διαταραχές.

Σας εύχομαι ειρήνη κι επιμονή στην ανάκαμψή σας.

  • 22 Αυγούστου 2016
  • narcadmin

Σχόλια

Βαγκελη

16 Ιανουαρίου 2019 στις 16:17

Καλησπέρα θα ρωτήσω κάτι που ίσως σου φανεί ανόητο. Είσαι και εσύ επιζών νάρκη σου;

narcadmin

16 Ιανουαρίου 2019 στις 23:10

Ναι κι εγώ επιζών είμαι από 3 γονείς διαταραγμένες περιπτώσεις, μητέρα, πατέρα και δεύτερη σύζυγο του πατέρα. Όχι δεν κάνω πλάκα. Μαθαίνοντας για τους ναρκισσιστές κάπου διάβασα οτι είναι πολύ συχνό να παντρεύονται μεταξύ τους.

Βαγκελης

9 Μαρτίου 2019 στις 17:52

Καλησπέρα. Δεν ξέρω αν ήταν η σφοδρτητα της κακοποίησης που δέχτηκα η αδυναμία του χαρακτήρα μου αλλά σγουρά πυστευω ότι όλα όσα έζησα δεν ήταν στην φαντασία μου. Όλες η διαταραχές έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Όλοι μας λέμε τα ίδια πράγματα. Γι αυτό που είμαι συγουρος και μπορω να το υπογράψω είναι ότι αυτό το θηρίο δεν παλεύετε. Έγραψα πάρα πολλά γι αυτήν και ίσως να κούρασα κιόλας συγνώμη. Ευχαριστώ από καρδιάς το σαιτ για την βοήθεια.

narcadmin

12 Μαρτίου 2019 στις 14:49

Χαίρομαι πολύ που βρήκες βοήθεια στο σαιτ αυτό. Κι εγώ για όσα πράγματα με ρωτάς που τυχαίνει να ξέρω την απάντηση, θα τη δίνω.

Οχι δεν είναι της φαντασίας σου αυτά που πέρασες. Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν μια τακτική, το λεγόμενο gaslighting, με την οποία σε κάνουν να νομίζεις οτι αυτά που σου κάνουν δεν συνέβησαν, και οτι τα έχεις παρεξηγήσει και οτι τρελένεσαι σιγά σιγά. Μια πανούργα τακτική, που βασίζεται στο να σου αλλάζουν την πραγματικότητα με ψέματα, παραπλανητικές ερωτήσεις, σύγχυση. Και ο λόγος που στα κάνουν όλα αυτά είναι προφανώς οτι κάτι θέλουν να κρύψουν! Αν όλα ήταν καλά τότε ποιος ο λόγος;

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.