Μια πρώτη νίκη

Μου συνέβη κάτι συγκλονιστικό.

Για πρώτη φορά, ο ναρκισσιστής πατέρας μου παραδέχτηκε τον καταστροφικό ρόλο που έπαιξε στην οικογένειά του, στη διάλυσή της, και στη μετέπειτα δική μου ταλαιπωρία και απώλεια.

Ποτέ δεν το είχε κάνει αυτό μέχρι τώρα. Πάντα άλλοι έφταιγαν για το διαζύγιό του, η μάνα του (θεός φυλάξει), η γυναίκα του, οι εγωκεντρικοί συγγενείς. Το παιδί του, που κάθε φορά που το έβλεπε του θύμιζε την προσωπική του αποτυχία.

Όλοι έφταιγαν, μα φυσικά εκείνος όχι. Όποτε κάποιος του έλεγε οτι έχει ευθύνη για την κατάσταση, εκείνος απλώς γελούσε…

Μια μέρα, σαν ξερόλας που το παίζει συνήθως, μου λέει: «για πες, τι παράπονο έχεις από μένα; για άνοιξέ μου την καρδιά σου, επιτέλους!».

Επιτέλους (!), λες και όλα όσα ειπώθηκαν τόσα ατελείωτα χρόνια, πάντα και μόνο μέσα από καβγά (γιατί είναι αρνητικός στη συζήτηση), δεν ήταν «άνοιγμα καρδιάς».

Και πιάνω εγώ την ευκαιρία, και του λέω τα πάντα, όλα όσα έμαθα και διάβασα για τους ναρκισσιστές ανθρώπους και για το χάος που φέρνουν μαζί τους, και για τη βλαβερή συμπεριφορά τους, ΑΛΛΑ με μια μικρή διαφορά αυτή τη φορά… δεν του είπα οτι μιλάω για εκείνον τον ίδιο, αλλά για την πρώην του…

Του περιέγραφα τον εαυτό του, αλλά του έλεγα «η μητέρα μου δε φέρθηκε σωστά».

Έκανα προβολή του ίδιου πάνω στη μητέρα μου. Επειδή ήξερα οτι αν τον κατηγορούσα ευθέως για τη συμπεριφορά του, θα αρνιόταν τα πάντα και απλώς θα γελούσε. Το είχε κάνει ΑΠΕΙΡΕΣ φορές. Οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης μαζί του αποτύγχανε παταγωδώς.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, αφού χρησιμοποίησα αυτό το τρικ, εκείνος παραδέχθηκε «Ναι, έτσι είναι τα πράγματα. Δίκιο έχεις. Αυτό το χαρακτήρα ακριβώς έχει η μητέρα σου (!!!). Αν την αγνοήσεις και φροντίσεις τον εαυτό σου, θα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις (!!!)».

Τι είπε ο άνθρωπος! Κι εγώ του περιέγραφα τον εαυτό του!

Και πιστεύω οτι το καταλάβαινε. Απλώς η διαταραχή του δεν του επιτρέπει να παραδέχεται τα αρνητικά του εαυτού του. Μπορεί να αναγνωρίζει την κακή συμπεριφορά μόνο πάνω σε κάποιον άλλον και όχι στον εαυτό του.

Αυτή τη συζήτηση την πήρα ως ΝΙΚΗ για μένα.

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις κάτι καλύτερο, μια περισσότερο ειλικρινή συζήτηση με έναν ναρκισσιστή.

Συνειδητοποίησα οτι αν έπρεπε να του εκμαιεύσω κάτι που υπήρχε κίνδυνος να πληγώσει τον άρρωστο εγωισμό του, έπρεπε να κάνω δήθεν οτι μιλάω για άλλο πρόσωπο.

Παλιότερα, η αδυναμία να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση θα με εξόργιζε, και θα καταλήγαμε σε καβγά με εμένα να ουρλιάζω και να φαίνομαι εγώ η τρελή, αντί για εκείνον.

Τώρα, έμαθα να προσαρμόζω τη «συζήτησή» μας στο κατάλληλο πλαίσιο που μπορεί εκείνος να μιλήσει. (ο θεός να την κάνει συζήτηση, αλλά τελοσπάντων, δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο ο άνθρωπος, όπως είπαμε).

Έμαθα το μάθημά μου και αυτή είναι μια σίγουρη ΝΙΚΗ για μένα.

Σας εύχομαι να μάθετε να αντιμετωπίζετε και τους δικούς σας ναρκισσιστές στη ζωή σας, για να αποφεύγετε τους καβγάδες και να προστατεύετε την πολύτιμη ηρεμία σας.

Γίνεται.

  • 28 Ιουνίου 2017
  • narcadmin

Σχόλια

Γράψε κι εσύ ένα σχόλιο...

Όλα τα σχόλια για να δημοσιευτούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το διαχειριστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ narciSOS.net

Τα άρθρα στο narcisos.net δημοσιεύονται σε αραιά και τυχαία χρονικά διαστήματα. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το email σας ΕΔΩ, ώστε να σας ενημερώνω μόλις δημοσιευτεί νέο άρθρο.